Aan de digitale schandpaal


Door Willemien Vreugdenhil

Wat gebeurt er als je aan de digitale schandpaal wordt genageld? Willemien Vreugdenhil maakte het mee toen ze wethouder was in Ede. ‘Van de een op de andere dag lag mijn toekomst in puin.’

En toen ineens was ik landelijk nieuws. ‘Ik heb net een artikel over je gelezen’, zei de timmerman, die net aan de slag was op mijn zolder. Als verdoofd ging ik op de bank zitten en zag de ene na de andere app verschijnen. ‘Oh, wat erg dat je dit moet overkomen.’ ‘Wie heeft het zo op jou gemunt?’ Twitter was dagenlang druk in publieke steun, ver- en beoordelingen over mij. Plaatselijke (anonieme) columnisten typten de ene na de andere column. Privéapps uit het voorjaar waren door een journalist gewobd.

‘De gevolgen voor mij persoonlijk zijn ingrijpend geweest. Ik had al heel wat meegemaakt in het openbaar bestuur, tot aan maandenlange bedreigingen en politiebewaking thuis aan toe in verband met de mogelijke komst van een azc jaren eerder. Maar zo heftig afgerekend worden, zonder eerlijk debat, op persoonlijke grondslag, beleving en gevoel, was anders.’

De invloed van de (sociale) media en de mogelijkheid sinds vorig jaar om appjes te wobben, plaatsen de handel en wandel van bestuurders nog meer onder een vergrootglas dan daarvoor. En steeds vaker zijn privéaangelegenheden publiek. Een bestuurder moet boven elke twijfel verheven zijn, maar langzaam maar zeker verandert de discussie over integriteit onder invloed van (sociale) media-druk en onderlinge politieke kinnesinne. Er is een grensvervaging gaande tussen persoonlijke en zakelijke dimensies. Een vermenging van waarheidsvinding en opiniëren. Met als uitkomst dat er geen rem zit op het herleiden van zakelijke meningsverschillen tot persoonlijke (integriteits)kwesties. Naast schandalen wordt integriteit in de politiek in toenemende mate gebruikt om tegenstanders uit de weg te ruimen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.