Algoritmen als een veilige basis voor overheidsbeleid


Door Koen Olde Monnikhof

Iedereen kent het. Je hebt net jouw favoriete serie op Netflix uitgebinged en de volgende titel wordt alweer aanbevolen. Speciaal voor jou. Of neem Spotify, dat uit die onuitputtelijke bron van muziek altijd haarfijn weet te voorspellen welke muziek ik graag wil luisteren. Hoe dat komt? Door de mensheid in te delen in smaakclusters. Jouw voorkeuren worden opgeslagen en op basis van een voorspellend algoritme word je ingedeeld in een groep met gebruikers met hetzelfde kijk- of luistergedrag. Ook overheden maken gebruik van algoritmen en clusters. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Eindhoven sloegen de handen ineen en maakten de ‘Clusteranalyse: de mensen van Eindhoven’. Met één groot verschil: de uitkomsten zijn – zoals bij de commerciële streamingsdiensten – nooit terug te herleiden naar personen. Hoe werkt dat?

Sinds 2016 werken CBS en de gemeente Eindhoven samen binnen het CBS Urban Data Center/Eindhoven (UDC). In dit samenwerkingsverband wordt de kennis van het CBS over onder andere data-infrastructuur, dataverwerking en privacy gecombineerd met de ambitie van Eindhoven om zich te ontwikkelen tot een smart society waarin het optimaal gebruikmaakt van de kracht van technologie en design voor zijn inwoners. Dit leidde in 2018 tot de clusteranalyse.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.