Alphen aan den Rijn: Visie maakt het Stadshart klaar voor de digitale toekomst


Door Katja Zweerus

De technologische ontwikkeling en digitalisering gaan in sneltreinvaart door en daar kan je in het centrum van Alphen aan den Rijn, ook wel het Stadshart genoemd, goed gebruik van maken. ‘Het is belangrijk dat we, in een steeds complexere, drukkere samenleving voor alle bedrijven, instellingen en inwoners de ‘leefbaarheid’ en het economisch klimaat waarborgen en versterken door de samenwerking met elkaar aan te gaan. Hierbij zullen we op verantwoorde wijze omgaan met de inzet van slimme, innovatieve technologie en digitale data’, aldus Niels Portman, adviseur economie en procesmanager bij gemeente Alphen aan den Rijn.

‘We hebben het dan in essentie over datagestuurde toepassingen van informatisering en digitalisering. Data is voor ons de basis van alle toekomstige vraagstukken en informatie. Die toekomst is voor Alphen aan den Rijn een maatschappelijke opgave waarbij de inwoners en de samenleving centraal staan’, vertelt Portman. Smart city is volgens hem dan ook vooral smart society. Maar hoe ziet zo’n smart society er dan uit? Hoe gaat men het internet gebruiken en welke vlucht neemt het online winkelen?

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.