Autonomie en keuzevrijheid maken gelukkig


Door Richelle Raaphorst

In een compleet flexibele wereld is alles continu verbonden. De wereld om ons heen verzamelt data, bekijkt wat op dat moment de beste keuze is en handelt hiernaar. Hierdoor gebeurt altijd alles naar wens. Maar wordt ook altijd alles voor ons bepaald. En worden we continu gemeten. Als we steeds meer onderdeel worden van een continu verbonden systeem, zal onze autonomie dalen. Wat doet dat met een mens? Worden we daar wel gelukkig van? Waar worden we eigenlijk gelukkig van? We vroegen Akshaya de Groot, geluksdeskundige, hoe geluk werkt en wat de invloed van moderne technologie is.

Akshaya de Groot is zo’n tien jaar geleden in de wereld van geluksonderzoek gestapt. Na jaren als communicatieadviseur leidde een sabbatical bijna tot een proefschrift. Maar het was crisis en er kwam geen subsidie om het af te ronden. ‘Toen heb ik mijzelf maar uitgeroepen tot geluksdoctorandus.’

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.