Programma in Barcelona geannuleerd


Beste mensen,
De afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan een interessant kennis- en excursieprogramma in Barcelona tijdens de Smart City Expo. We hadden er heel veel zin in.
Maar door de oplopende coronabesmettingen ziet alles er anders uit. We vinden het te begrijpen dat RVO daarom focust op een internationale missie. Daar past ons kennis- en excursieprogramma echter niet bij. Dat had immers als doel om verbindingen te leggen tussen Nederlandse smartcityprofessionals.
Daarom hebben we moeten besluiten het programma te cancelen.
Daar balen we natuurlijk enorm van.
We willen iedereen bedanken die zich had aangemeld en enthousiast was over ons programma en we wensen de mensen die naar Barcelona gaan veel zakelijk succes.
We hopen dat volgend jaar alles wel doorgaat en we de excursies dan wel kunnen organiseren.
Met vriendelijke groet,


Mede namens Amsterdam Smart City, BTG en G40,
Jan-Willem Wesselink
Future City Foundation

 

Na een gemist jaar vindt dit jaar weer de jaarlijkse Smart City Expo World Congress plaats op 16 – 18 november 2021 (maar eigenlijk begint het al de 14e). En wij gaan ook. We zien erg uit naar het officiële missieprogramma van RVO, maar hebben ook een aantal eigen bijeenkomsten georganiseerd. Dat doen we dit jaar samen met onze partners bij G40, Amsterdam Smart City en BTG. Kennissessies en excursies. Om zo de tijd in Barcelona optimaal te benutten, elkaar nog beter te leren kennen en kennis op te doen voor de Nederlandse praktijk. Als je daar ook bent, kun je natuurlijk met ons mee doen. Meld je hier aan voor het hele programma of voor aparte programmaonderdelen. Let op, vol = vol.

In het kort:

>> Op maandag 15 november is de Moonshot-dag: Hoe worden we de best verbonden samenleving in de wereld?

>>Op dinsdag 16 november staat in het teken van inspiratie ophalen voor de fysieke slimme stad. We gaan op excursie naar de 15-minuten stad in Barcelona en bezoeken daarna de Expo in de Fira Barcelona.

>> Op woensdag 17 november beginnen we met een Smart Business Ontbijt (we kijken verder en u mag mee ontbijten). Daarna bezoeken we onze partners van Scorewater in Barcelona en leer hoe je op wijkniveau data meet en gebruikt voor gericht beleid. Dit klinkt allemaal heel Nederlands, maar de hele wereld is welkom. Dus: spread the word (en dit bericht).

15 november 16 november 17 novemberMaandag 15 november – MOONSHOT-DAG
Hoe worden we de best verbonden samenleving in de wereld?
Bouw samen met de Future City Foundation, Amsterdam Smart City, G40 en BTG aan smart cities voor verbonden samenlevingen.
Wat:
We gaan natuurlijk niet zomaar naar Barcelona. We gaan naar Barcelona om te leren hoe we van Nederland de best verbonden samenleving van de wereld kunnen maken. Althans, daarom gaan wij… En dus zijn we vanuit de Future City Foundation aan het bedenken wat we moeten doen om dat te worden. Dat doen we samen met Amsterdam Smart City, G40, de BTG en met de rest van Nederland. Want die moonshot is van ons allemaal. En we gaan maandag op stap door Barcelona om te ontdekken hoe we dat worden.
Wanneer: 8.30 – 17.00 uur 
Waar: Locatie volgt
Programma:
8.30 uur – Inspiratie- ontbijt en aftrap – We leggen uit wat de moonshot is en hoe u daar aan kan meedoen. Want er zijn nogal wat acties te verrichten en stappen te zetten.

10.00 uur – Hoe zorgen we ervoor dat deelmobiliteit een oplossing is voor duurzame mobiliteit en voorkomen we verrommeling van de openbare ruimte? Moeten we toe naar standaarden voor de toepassing van deelmobiliteit? We gaan in gesprek met Allard Kalverkamp van Donkey Republic, een deelfietsoperator, die zowel in Nederland als in Barcelona te huren is. Hoe gaat de gemeente Barcelona en de bredere Metropoolregio de opkomst van deelmobiliteit? Zij delen hun perspectief met ons en zijn ook vooral benieuwd naar uw mening! We zien u daarom graag! En natuurlijk fietsen we als fanatiek fietsers zelf ook een klein rondje! Locatie: Jardins D’Elx

12.00 uur – Lunch en wrap-up: Wat heeft u geleerd en welke inzichten heeft u opgedaan? Hoe kunnen we deze kennis toepassen in Nederland? 

13.30 uur – Hoe betrek je inwoners bij een stad en zorg je met een platform voor meer democratisering van je bestuur? Hoe creëer je in samenspraak met burgers oplossingen en pak je samen sociale problemen aan? Ga met ons mee naar Decidim, een open-source democratisch platform dat door de stad Barcelona wordt gebruikt om burgers meer te betrekken. Hoe werken zij en hoe krijgen zij inwoners betrokken? Tot welke veranderingen heeft Decidim al geleid? En zou dit ook werken in Nederland? Locatie: Carrer de Concepción Arenal, 165, 08027 Barcelona

15.00 uur – Borrel en terugkoppeling van de middag. Hoe komen we samen tot de moonshot en wat is uw rol daarin?

Missie Diner
Wat: Op een mooie plek gaan we dineren op uitnodiging van de missieleiders Almere en Helmond. Meer info volgt
Wanneer: tijd volgt
Waar: Locatie volgt

 

15 november 16 november 17 november


Dinsdag 16 november – VAN INSTRUMENTONTWIKKELING NAAR GEBIEDSONTWIKKELING
Smart City Expo & de 15-minuten stad
Wat:
 Smart city utopisch? In Barcelona gaan we zien dat de toekomst dichtbij is. Na een gezamenlijk ontbijt vertrekken we richting de Superblok Poblenou, waar de 15-minuten stad al realiteit is. Alle essentiële functies zijn op 15 minuten wandelen te bereiken. Maar hoe kwam dit superblok tot stand en hoe kunnen we hiervan leren voor onze Nederlandse steden en gemeentes? Na de excursie vertrekken we richting de Smart City Expo, dé plek van het Europese smartcitynetwerk. Gaat u met ons mee?
Wanneer: 9.00 – 17.00 uur 
Waar: Locatie volgt
Programma:

8.30 uur: Ontbijt met een co-creatie sessie over de vraag hoe je instrumentontwikkeling naar gebiedsontwikkeling gaat? Hoe schaal je de smart city op en zorg je dat zij het nieuwe normaal wordt. Locatie: Het Design Museum van Barcelona 

10.00 – 12.00 uur: Hoe maak je de 15-minuten stad: excursie bij het Superblok Poblenou met een rondleiding. (exacte programma en sprekers volgen nog)

12.00 – 13.00 uur: Lunch bij Superblok Poblenou en wrap-up. Wat kunnen we leren van hoe Poblenou is opgezet? Is de 15-minuten stad ook iets voor Nederlandse steden en dorpen? En hoe betrek je bewoners in je ontwerp van zo een superblok? Locatie: Sopa Boronat

13.00 – 18.00 uur: Smart City Expo (Fira Barcelona) Op de Smart City Expo gaan we op zoek naar antwoorden op hulpvragen vanuit de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Ga mee op safari en ontdek welke kansen de beursvloer biedt.

Premium Partners Diner
Wat: Op een mooie plek gaan we dineren met onze Premium Partners. Sorry, dit is exclusief voor de Premium Partners van de Future City Foundation. Wil je ook Premium Partner worden, neem dan even contact met ons op.
Wanneer: 20.00 uur
Waar: Locatie volgt

 

15 november 16 november 17 november


Woensdag 17 november – Ethiek en sensoriek (van het riool van Barcelona)

Wat: Vandaag bezoeken we de riolen van Barcelona en zien we hoe daar met behulp van sensors de waterkwaliteit wordt gemonitord. Vervolgens zien we hoe deze data wordt geanalyseerd en gebruikt. Barcelona doet dit in het SCOREWater-project waar ook Amersfoort en Göteborg aan deelnemen. Via rioolwateranalyse kan de leefbaarheid in grote steden worden verbeterd, maar het roept ook ethische vragen op. Willen we leven in een wereld waarin de overheid onze poep en plas uitpluist? Hoe maak je een goede afweging tussen voor- en nadelen?

8.30 uur: Inspiratiesessie: Tijdens een ontbijt beginnen we bij de kansen en de vraag hoe waardecreatie kan ontstaan via dit project. Ook gaan we in op ons nieuwe boek (in de maak) ‘Zo creëer je waarde’ , waarin we die waardecreatie onderzoeken. – Locatie volgt.

9.30 – 10.30 uur: Hoe ziet de slimme stad eruit? Hoe werken 5G masten in Barcelona? Loop met ons mee over de Rambla Catalunya en hoor van Cellnex, een wereldwijde leverancier voor telecommunicatiemasten, welke slimme toepassingen mogelijk zijn. Locatie volgt.

11.00 – 12.00 uur: Wat kan je leren vanuit het riool op gebied van watermanagement, maar ook hoe het gesteld is met de gezondheid van inwoners van een wijk? Hoe koppel je sensordata aan gericht beleid en aan handelingsperspectieven? Tijdens deze fieldtrip bezoeken we eerst een meetstation en zien in de praktijk hoe data wordt verzameld op wijkniveau. Daarna bezoeken we het kantoor van s::can en leren we meer over de gebruikte sensoren en hoe de data wordt gekoppeld zodat er gericht beleid kan worden gemaakt. De toepassing op wijkniveau in plaats van op stadsniveau in Barcelona is redelijk uniek, wat kunnen wij van hen leren en wat is toe te passen in Nederland? – Locatie: We beginnen bij het kantoor van S::can en eindigen bij een meetstation in Poblenou

13.00 – 14.00 uur: Lunch en debat over de ethische vragen die dit met zich meebrengt. Smart City Expo (Fira Barcelona)

 

Meer informatie
We updaten het programma voortdurend. Wil je meer weten over een programmaonderdeel mail dan naar Zoë Spaaij, zoe@future-city.nl.

Deelnemen
Deelnemen aan de excursies, ontbijtjes en lunches is kosteloos. U komt op eigen gelegenheid (en kosten) naar de programmalocaties en drankjes bij de borrel zijn ook op eigen rekening.

Overnachten
Hotel gezocht? Wij verblijven in het hotel Negresco Princess, centraal gelegen op deze locatie

(Covid)reisadvies Barcelona
Hieronder vindt u enkele adviezen over reis en verblijf naar Barcelona. Mede met oog op COVID-19 is deelname aan de excursies en events die we organiseren uw eigen verantwoordelijkheid en op eigen risico. Wij volgen het besluit van de RVO wat betreft de huidige coronasituatie. We houden u op de hoogte als we meer weten rondom de huidige ontwikkelingen. 

Reizen naar Spanje
Tot nu toe is Spanje geel. Dat betekent dat u er met een geldige internationale QR-code naar toe kunt reizen. Hou de actuele veiligheidsinformatie in de gaten via de website van de Rijksoverheid. Hou er rekening mee dat als u in Spanje positief test op COVID-19, u in Spanje in quarantaine moet. Wij raden u dan ook aan uw zorg- en/of reisverzekering en annuleringsverzekering grondig hierop te raadplegen.

Gaat u vliegen?
Reist u per vliegtuig? Vul dan binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier in. De QR-code die u na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst. Deze QR code moet u niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app.

Doe regelmatig een zelftest
Wij adviseren u voor- en tijdens uw verblijf regelmatig een zelftest uit te voeren. 

Alleen deelname met geldige QR-code
Deelname aan onze aan de excursies en events is alleen mogelijk met een geldig Corona-QR-toegangsbewijs. Wij scannen uw Nederlandse QR-code.

Corona app
De Nederlandse corona app werkt in Spanje niet altijd. Download via deze link de Spaanse corona check app, die je ook kan gebruiken bij het boarden.

Coronaregels in Spanje
Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle binnenruimtes, zoals bijvoorbeeld winkels en musea. Maar ook in het openbaar vervoer, taxi’s, vliegtuigen en tijdens bootreizen. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje alleen verplicht als 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Wij adviseren om FFP2 maskers te dragen.