Beheer(s) niet alles


‘Koe je moet niet vergeten dat je ooit kalf bent geweest’, zegt mijn vader altijd als iemand te bezorgd doet over het pubergedrag van zijn kinderen. Wie jong is moet een beetje ongezien aan kunnen klooien. En als samenleving moet je daar de ruimte aan geven. Dat is best lastig in een tijd waarin we altijd met elkaar verbonden zijn. Waarin we alles doorhebben, direct een melding kunnen maken (met video) omdat we altijd een telefoon bij ons hebben Het is niet zo raar dat steeds meer mensen het gevoel hebben dat hun autonomie daalt.
Gelukkig hebben echte steden rafelranden. Plekken waar alles mag, omdat nog niemand heeft bedacht dat het verboden is. Of omdat het niet logisch is dat het wordt verboden. De Scheveningers en Duindorpers bouwen hun torens niet voor niets op het strand.
Deventer ligt niet aan zee, maar heeft wel strandjes. Bij de IJssel. En hoe klein ook, ook daar mag je aanklooien. Daar ben ik graag trots op. Dat dat mag en kan. Dat er ruimte wordt geboden aan jongeren om zichzelf te zijn. Om kalf te zijn.
Je kan er een vuurtje kan stoken, een biertje drinken, muziekje aan en ouwehoeren. Als de muziek wat te hard staat vraagt oom agent of het wat zachter kan. En of ze hun troep wel willen opruimen. En ja, dat heeft alles met de smart city te maken. Niet alleen omdat de jongens en meisjes afspreken via de appgroepen waarmee ze een soort zwerm worden die neerstrijkt waar ze zelf willen. Dat is hun echte hangplek, niet die rare zeecontainers uit de jaren tachtig, die altijd op onmogelijke plekken stonden. Maar vooral omdat ze hun autonomie vinden op de allermooiste plek van de stad. Als er een groep is die laat zien dat alles draait om beleving, zijn het deze jongeren. Dat is goed. Want wie zijn mooiste zomers doorbrengt met de Lebuïnustoren op de achtergrond komt altijd weer terug. Een betere binding van de jeugd aan je stad, kan je je niet wensen.laat zien dat alles draait om beleving, zijn het deze jongeren. Dat is goed. Want wie zijn mooiste zomers doorbrengt met de Lebuïnustoren op de achtergrond komt altijd weer terug. Een betere binding van de jeugd aan je stad, kan je je niet wensen.

Jan-Willem Wesselink,
programmamanager Future City Foundation

Zelf meedenken over hoe steden en stedenbouw veranderen door digitalisering en technologisering? Doe dan, net als ruim twintig andere koplopers, mee aan ons Smart Stedenbouw Project.

Categories