Bestuurlijke afwegingsruimte voor technologische dilemma’s


Door Anita Nijboer

In 2018 verscheen het boek Smart & Leefbaar waarin we de nieuwe ethische en maatschappelijke discussies vertalen naar bestuurlijke afwegingsruimte. Een korte samenvatting.

‘Technologisering is al zover, dat kunnen we helemaal niet meer bijsturen.’ Bij elke presentatie die we geven over de smart city zit wel iemand die denkt dat we reddeloos verloren zijn en dat ons leven wordt beheerst door de algoritmen van Google, Facebook en Amazon. Nog even en we zijn zombies in een wereld die wordt bestuurd door die algoritmen. En – eerlijk is eerlijk – dat is voor een deel ook het geval. We kijken de series die Netflix ons aanbeveelt, fietsen de routes die Google voorzegt en zijn blij met de app van NS die precies weet welke trein genomen moet worden. Technologisering verrijkt het leven. Terwijl we weten dat er achter de schermen dingen gebeuren die we niet helemaal begrijpen of overzien. Maar dat wil niet zeggen dat we dat niet kunnen bijsturen. Dat we reddeloos verloren zijn. Om dat concreet te maken zijn we – in een samenwerking tussen de Future City Foundation, Ekelmans & Meijer Advocaten, de Economic Board Utrecht en de gemeente Amersfoort – aan de slag gegaan met de vraag of er regels nodig zijn voor de smart city. En zo ja, hoe dan?

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.