‘Zo bestuur je een slimme stad’
Bestel het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad’
Het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad’ (werktitel), is het handboek voor wethouders en raadsleden van de gemeente van nu. Een gemeente die van karakter is veranderd door digitalisering en technologisering. Zowel in het gemeentehuis als daarbuiten. Voor bestuurders zijn dat inspirerende en soms ook spannende tijden, want we zitten midden in die transitie. Het boek verschijnt in februari 2021 en is het resultaat van het project ‘Slim Besturen’.
Het boek laat collega-bestuurders aan het woord over de manier waarop zij de gemeente van nu besturen. Het biedt inspirerende verhalen van experts uit het internationale werkveld. En het geeft concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan in de gemeente. Dat maakt het tot een praktisch én inspirerend boek. Door de magazine-achtige opzet is het bovendien heel toegankelijk. Het boek laat tevens zien waar op dit moment de discussie staat over digitalisering en technologisering in Nederland en Europa.
Slim Besturen – Politiek en organisatie in de digitaliserende gemeente
De resultaten van het project presenteren we in een boek – genaamd ‘Zo bestuur je een slimme stad’. U kunt het boek (met ruim 200 pagina’s) aanvragen via het aanvraagformulier. Digitaal lezen is gratis, voor een gedrukte versie vragen we €29,-.
Klik hier als de pop-up niet opent.
Opzet van het boek
In het boek volgen we de manier waarop een beslissing tot stand komt. Dat gebeurt eigenlijk altijd op dezelfde manier: een beslissing komt voort uit de interpretatie van feiten, alleen verandert de manier waarop dat gebeurt. Zo heten ‘feiten’ tegenwoordig ‘data’ en om die te begrijpen heb je datawijsheid nodig. Ook verandert de manier waarop we die feiten interpreteren, bijvoorbeeld doordat informatie veel meer realtime tot ons komt, door burgers die met eigen data en intepretaties komen en door de impact van social media. En ook de waarde die aan een besluit wordt gehecht, verandert. Kortom, de formule Beslissing = interpretatie x (data x datawijsheid), klopt nog wel, maar leidt tot een andere uitkomst dan voor de opkomst van internet.
In het boek nemen we de formule [Beslissing = interpretatie x (data x datawijsheid)] als uitgangspunt.
Dit bekijken we op drie niveaus: vanuit de bestuurders die er mee te maken hebben, door middel van interviews met wethouders. Zij krijgen in het boek het podium en zijn de thoughtleaders van dit project. Dit is het bestuurlijk niveau.
Het tweede niveau is het beleidsmatig niveau. Hier kijken we vanuit het perspectief van deskundigen naar (veranderende) processen. Hier kunnen we de kennis van Nederlandse bedrijven etaleren.
Tenslotte kijken we vanuit het operationeel niveau. Dat doen we vanuit het perspectief van de tooling: waardoor we het kunnen toepassen. Hierbij werken we samen met o.a. Platform 31 en VNG en vertellen we ook de lessen uit de City Deal ‘Een Slimme Stad, Zo Doe Je Dat’. Hier is ook de ruimte om de lessen te delen van (Nederlandse) bedrijven.
Partners
Het boek wordt deze keer mogelijk gemaakt door de Premium Partners van de Future City Foundation (gemeente Amersfoort, Civity, DHM Infra, Economic Board Utrecht, ELBA\REC, Kennedy Van der Laan, gemeente Sittard-Geleen, Provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe en door VodafoneZiggo) en door de Provincie Zuid-Holland, Kadaster en de gemeente Apeldoorn. We werken bij de productie van het boek samen met onder andere Platform 31.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wesselink via jan-willem@future-city.nl of T0628638426.