ChatGPT: nu het onderwijs, morgen het sociaal domein of de planologie


In de onderwijswereld zijn ze nogal geschrokken van ChatGPT, de schrijfrobot van OpenAI. Dat is gek, want er werd al jaren aan gewerkt. Dus is het niet zo raar dat het dan ook een keer op de markt komt. Net zoals het niet raar is dat het vervolgens ook wordt gebruikt door scholieren. Joehoe, wakker worden. Ik hoorde over een school die leerlingen had gepakt die opeens geen spelfouten hadden in hun teksten. Blijkbaar onwetend dat je ChatGPT ook kan vragen een aantal schrijffouten te maken.

Het probleem is niet ChatGPT, het probleem is het onderwijs dat zich niet op tijd heeft vernieuwd. Dat dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen met digitalisering. Dat ze er wel kwamen met een digibord en laptops. Nou niet dus.
Het probleem is dat de onderwijsherziening die antwoord gaat geven op de impact van digitalisering pas in 2027 klaar is. Op zijn vroegst. Dat is best laat. Nog 4 jaar worden leerlingen opgeleid voor vroeger. Nog 4 jaar wordt de kloof vergroot tussen leerlingen die thuis wel aangehaakt worden en zij die dat niet zijn.

Het is fijn dat OpenAI dat proces versnelt. Dat het de discussie over de impact van digitalisering op de klas en de samenleving aanscherpt. Het is ook verfrissend dat deze technologie duidelijk maakt hoe belangrijk tekstschrijven in het onderwijs is. En dat het de vraag stelt of we dat wel moeten blijven doen. Maar het is tegelijkertijd doodzonde dat we die discussie niet voor waren. Want nu gaan de hakken in het zand in het onderwijs. Nu wordt technologie verboden in plaats van benut. Terwijl ChatGPT een zegen is voor leerlingen die niet zo talig zijn aangelegd en nu toch een mooie tekst kunnen schrijven.

En tenslotte illustreert het maar weer eens dat deze vijfde industriële revolutie aan niemand voorbij gaat. En dat je dus maar beter op tijd kan nadenken over wat de impact is op je eigen werk. Want het was gisteren de media, vandaag het onderwijs, morgen het sociaal domein en overmorgen de planologie. Wie niet verandert, wordt veranderd.

Jan-Willem Wesselink
Programmamanager Future City Foundation

Categories