Column Fleur van Beem ‘Commercieel is geen vies woord’


Miranda is al sinds de jaren tachtig een trouwe fan van André Rieu. Helaas kan ze door haar beperkingen tegenwoordig niet meer naar de Ziggo Dome. Hoe mooi is het dat zij straks met een VR-bril het nieuwjaarsconcert toch levensecht mee kan maken? Of dat een team gamers in Almere staat te spelen tegen een team in Groningen, terwijl ze het gevoel hebben dat ze elkaar fysiek treffen?

Mensen laagdrempelig plezier laten hebben, vooruitgang boeken en iedereen verbinden. Dat is en blijft mijn droom. De Green Innovation Hub in Almere brengt die idealen dichterbij. Samen met de gemeente en andere partijen bouwt VodafoneZiggo vanuit het Floriadeterrein aan slimme nieuwe woonwijken. De vraagstukken die daar op tafel liggen gaan niet over de techniek, of de snelheid van het internet. Wat dat betreft lopen we echt voorop in Nederland, daar hoeven we het niet over te hebben.

Het gaat erom wat je met de techniek dóet. Elke dag komen er voorbeelden bij van nieuwe manieren om mensen te verbinden met elkaar. En het zal nog harder gaan als straks de metaverse, de driedimensionale versie van het internet, steeds verder doordringt in ons dagelijks leven. Over een paar jaar schudden we elkaar met hologramtechniek virtueel de hand. Dit soort innovatieve toepassingen kunnen we als VodafoneZiggo niet in ons eentje realiseren. In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ trekken we samen op start- en scale-ups, opleidingen en gemeenten.

Soms is de publiek-private samenwerking best ingewikkeld. Want ja, VodafoneZiggo is commercieel. Het lijkt wel eens alsof dat een vies woord is. En dat argwaan geboden is. Maar geld verdienen kan prima samen gaan met maatschappelijke doelen. Zoals mensen met elkaar verbinden via hoogwaardige en veilige technieken. Wij op onze beurt moeten soms extra geduld opbrengen. In de City Deal slimme stad liggen ethische vraagstukken op tafel op het vlak van privacy, autonomie, menselijke waardigheid en machtsevenwicht. Dit soort complexe kwesties vergt tijd.

In de publiek-private samenwerking van de Green Innovation Hub in Almere lukt de samenwerking gelukkig heel goed. We hebben elkaar hard nodig, daar zijn alle partijen van doordrongen. Het is stoer van de gemeente dat ze de komende jaren fors blijft investeren in het groen, duurzaam en inclusief ontwikkelen van nieuwe woonwijken. We houden met z’n allen het gedeelde doel voor ogen en blijven in gesprek, ook als het ingewikkeld is. Samen zoeken we naar oplossingen. Als we dat niet meer doen, dan doen we onze inwoners te kort: onze ouderen, onszelf en onze kinderen. Want we gunnen Miranda toch allemaal een concert van haar geliefde violist?

Auteur: Fleur van Beem is Executive Director bij VodafoneZiggo en partner van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Wilt u meer lezen? Bekijk hier het jaarverslag van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk.