Column Richard Zuijdam – Diversiteit in waardecreatie


Auteur: Richard Zuijdam 

Het creëren van waarde door het goed inzetten van digitalisering is heel divers.
Voor de bestuurder biedt het de mogelijkheid om op basis van data beter beleid te ontwikkelen. Voor onderzoeksdoeleinden geeft het veel meer mogelijkheden om gedegen input aan te leveren.

Maar het belangrijkste doel is hoe het ons als samenleving helpt.
Veel ontwikkelde toepassingen met data zijn inmiddels al ‘gewoon’ in ons dagelijks leven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan alle informatie die wij op onze mobiel kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te navigeren, eten te bestellen of informatie op te zoeken. Voor je naar buiten gaat even controleren of het niet gaat regenen. Dit is inmiddels heel normaal. 20 jaar geleden was dit nog ondenkbaar.

De eerste smart city initiatieven zijn daar inmiddels bijgekomen. Het snel kunnen opzoeken waar je kunt parkeren of het digitaal kunnen melden van defecte objecten in de openbare ruimte. Het al fietsend meten van de luchtkwaliteit. Een vuilcontainer die door inzet van sensoren kan melden dat die geleegd moet worden. Het inzetten van slimme verlichting om onze wegen veiliger te maken. Allemaal voorbeelden van smart city projecten die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld.

Toch staan we nog maar aan het begin. Er komen grote veranderingen aan, want er komt steeds meer data beschikbaar voor onderzoek, de hoeveelheid sensoren die betrouwbare informatie opleveren groeit en we hebben steeds meer kennis over hoe je data goed interpreteert.

Belangrijk is dat we hierbij de waardecreatie voor de samenleving centraal blijven stellen. Het verzamelen van data is belangrijk. Maar verder werken aan het interpreteren van deze data én die kennis kunnen gebruiken in de praktijk gaat pas zorgen voor waardecreatie.

Het is goed om te zien dat de handen ineengeslagen worden binnen de verschillende City Deals, waarbij de overheid met hoge scholen en universiteiten, andere instanties en het bedrijfsleven samenwerkt. Het is belangrijk dat, ondanks de eerste successen vanuit deze projecten, er vooral binnen de overheid nog meer aandacht komt voor ondersteuning. Dataspecialisten spelen daarbij een cruciale rol. Bij veel gemeentes (b)lijkt dit nog niet de juiste prioriteit te hebben. Daar ontbreekt het vaak aan budget, personeel en kennis om met data projecten actief te ondersteunen.

Het is dus belangrijk dat het werken met data als onderwerp hoog op de agenda komt. En niet alleen bij de grote gemeentes. Zodat we met elkaar in staat zijn om daadwerkelijk waardecreatie te realiseren voor de samenleving.

Dit is een publicatie uit het boek ‘Zo creëer je waarde in de slimme stad’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.