Controversiële slimme steden


Door Julieta Matos Castaño en Anouk Geenen

In het onderzoeksproject Designing for Controversies in Responsible Smart Cities worden de controverses van de slimme stad expliciet gemaakt, om zo inclusieve visies te ontwikkelen waarbij verschillende belanghebbenden hun wensen en zorgen voor de toekomst kenbaar kunnen maken.

De introductie van Google Maps heeft geleid tot een snellere en efficiëntere reis naar onze bestemming. Het heeft echter ook de noodzaak verminderd om aan andere de weg te vragen of om zelf op ontdekking te gaan. De race om optimalisatie en efficiëntie kan leiden tot het verlies van waarden als nieuwsgierigheid en verrassing. Soortgelijke waardenstrijd zien we terug bij bewakingscamera’s: ze kunnen leiden tot een verhoogd niveau van veiligheid, maar ook tot een afname van ons gevoel van privacy. Beeldschermen, sensoren, camera’s, smartphone en tracking-apparatuur – allemaal technologie aanwezig in slimme steden. Veel slimme stadvisies gaan uit van het onomwonden voordeel en heil dat deze technologieën brengen. Hun impact is echter niet eenduidig, aangezien verschillende actoren aan verschillende waarden voorrang geven. Dit kan leiden tot het ontstaan van spanningen en controverses over het gebruik van slimme technologie in de stad.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.