De aanmeldzuil heet u van harte welkom


Selfservice in het ziekenhuis

Door Elien Hagedoorn

In ziekenhuizen vervangen aanmeldzuilen de baliemedewerkers. Het gevolg: verlies van waardevol sociaal contact. Na vlieghavens, tankstations, restaurants en supermarkten gaan ook ziekenhuizen over op selfservice. Dit betekent niet dat de patiënt zelf maar moet uitzoeken wat hij mankeert. Maar veel van de andere zorgzaken regelt hij nu wel zelf. Aanmelden, een vervolgafspraak maken, gegevens wijzigen, het gebeurt tegenwoordig aan de aanmeld- of selfservicezuil. Het werkt snel, efficiënt en niet onbelangrijk: het bespaart kosten. Maar de vraag is ook: wordt de patiënt op deze manier nog wel gezien?

Betsie Smits is al ruim 26 jaar assistente op de polikliniek Oogheelkunde in het ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar en Velp. Ze heeft de technologische veranderingen van de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt. Smits benadrukt dat de invoering van de aanmeldzuilen in de praktijk twee kanten kent. ‘Het is efficiënt. Het werk van de baliemedewerkers is rustiger geworden en er worden personeelskosten bespaard. Maar het contact met de patiënten wordt wel steeds minder. Eerder maakten we vaker een praatje, was het vriendelijker en gastvrijer.’

Verder lezen? Deze casus gaat door in ons boek ‘Smart & Leefbaar – Belangen borgen in de digitaliserende gemeente’. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.