De lessen van het NGPS


Het Nationaal Planologisch en Geografisch Symposium, waar Jan-Willem Wesselink op vrijdag 8 februari spreker was, gaf stof tot nadenken. Met keynotes van het Kadaster en de Future City Foundation kregen 150 geografie- en planologiestudenten uit heel Nederland een inkijkje in de mogelijkheden en gevaren van slimme stad. De Future City Foundation verzorgde daarnaast samen met VodafoneZiggo een workshop waarin de studenten werden uitgedaagd een stad te ontwerpen aan de hand van de ontwerpprincipes van een digitaal netwerk. VodafoneZiggo legde de basis, door te vertellen hoe hun netwerk er nu uit ziet. En wat de huidige ontwikkelingen zijn. De studenten moesten vervolgens bedenken hoe een stad eruit gaat zien als die op basis van zo’n netwerk wordt gebouwd.

We zetten de belangrijkste lessen op een rijtje.

  • Onze steden gaan bestuurd worden door AI. In de vorm van een kat.
  • Dé oplossing voor de problemen van morgen: creativiteit! Wees niet alleen een stedenbouwer. Denk als een artiest, als een geek, als een…
  • Elke stad heeft straks een digital twin – een exacte replica van de stad in de digitale wereld.
  • Kadaster bouwt een sensorregister. In het blok rondom de symposiumlocatie werden al meer dan 100 sensoren gevonden. Het is noodzaak dit te registeren.
  • Als Tesla buurten gaat bouwen, komt er ineens vraag naar User Experience stedenbouwers.
  • Is het niet verstandiger als de Amish te leven? Stoppen met vooruitgang, voordat het te laat is.
  • Er komen nooit 6G-zendmasten op elke straathoek. In de toekomst zijn wij de zendmasten. Onze apparaten op zak dragen het signaal voort.

And the winner is…
Het winnende plan van de workshop voorspelt dat steden in een ‘spinnenweb’-vorm gebouwd gaan worden. Met de datacenters in het midden. In deze nieuwe steden hoeft het netwerk geen volledige dekking te hebben. Onze persoonlijke mobiele apparaten krijgen de functie dat ze het netwerk kunnen versterken en doorgeven. Zo worden we allemaal mobiele zendmasten.