De Slimme Regenton: Bewust bezig met klimaatverandering


Door Puck Guldemond

We hebben er allemaal een hekel aan, fietsen door de stromende regen. Maar wat nou als regen je businesscase is? Zou je regen dan meer gaan waarderen? Studio Bas Sala bracht een slimme regenton op de markt, een alledaags voorwerp dat door middel van slimme technologie plotseling voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering komen in Nederland steeds vaker voor. Met name steden staan voor een uitdaging omdat zij dichtbebouwd en op veel plekken bestraat zijn. Door die bebouwing en bestrating blijft hitte makkelijker hangen, en kan water na een hoosbui moeilijker wegstromen. Volgens het KNMI gaat het in de toekomst frequenter en harder regenen. Tijdens een hoosbui valt er ontzettend veel water in korte tijd. En het riool kan dit niet altijd aan, met als gevolg dat water op straat blijft liggen en het riool overbelast wordt.

De slimme regenton van Studio Bas Sala is een voorbeeld van een alledaags voorwerp wat door gebruik van slimme technologie een middel wordt om klimaatadaptatie een handje te helpen. De slimme regenton speelt in op een veranderend klimaat doordat het via internet gekoppeld is aan een systeem dat de lokale weersvoorspelling analyseert.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.