De stad praat terug


Stemgestuurde assistenten

Door Zoë Tuithof

Kunstmatige intelligentie in elk apparaat implementeren om zo technologie te laten verdwijnen, het lijkt een paradox. Toch is dit de verkooppropositie van voormalig onderzoeksbureau en huidige start-up Snips. De stemgestuurde assistent moet technologie zó intuïtief maken dat ons bewustzijn van de hoeveelheid technologie om ons heen verdwijnt. Aangesloten apparaten zullen ons leven kunnen reguleren op basis van onze data, die offline worden opgeslagen.

’Using voice to make technology disappear’ is de missie van start-up Snips. De organisatie visualiseert een toekomst waarin haar app elk apparaat voorziet van een algoritmisch en stemgestuurde assistent. De mens zou de verschillende apparaten niet meer hoeven te bedienen en bevrijd worden van de onpersoonlijke, interrumperende technologie. Dat klinkt als een utopie, maar de vraag is hoe ons stadsleven verandert als onze apparaten alles voor ons regelen, bellen en bestellen. ‘Mensen zullen nog steeds naar buiten willen gaan voor belevingen.’

Verder lezen? Deze casus gaat door in ons boek ‘Smart & Leefbaar – Belangen borgen in de digitaliserende gemeente’. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.