Deventer & Waalwijk: Tweemaal smart mobility


Door Judy Okkinga

Twee gemeenten, twee verschillende methoden, maar dezelfde ambitie: een duurzame en efficiënte infrastructuur. Wat zij faciliteren en implementeren, biedt weggebruikers een betere doorstroming, waarmee bedrijven en overheid er qua duurzaamheid en economie op vooruit gaan. Deventer doet dit door alle verkeerslichten intelligent te maken en Waalwijk creëerde ambities en concrete maatregelen op het gebied van smart mobility.

Deventer is in Nederland pionier op het gebied van intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Sinds 2017 ‘praten’ daar slimme verkeerslichten met elkaar en weggebruikers, binnen de zogenoemde Talking Traffic-keten. De focus van de iVRI’s ligt op het verbeteren van de doorstroming, leefbaarheid en veiligheid door het faciliteren van weggebruikers. Het delen van informatie met deze intelligente techniek kan nu al op 5 kilometer afstand. Inmiddels is van Talking Traffic-toepassingen gebleken dat deze een meetbaar positief effect hebben op de doorstroming, emissiereductie en veiligheid.

Waalwijk creëerde het beleidsplan de ‘Smart Move’, waarin ambities zijn beschreven op het gebied van smart mobility (lees meer op http://bit.ly/waalwijk-smart-move). Een concrete maatregel hieruit zijn de e-steps die dit jaar in gebruik genomen gaan worden.

‘Aan het eind van 2020 staan er tachtig e-steps, zestig bij het busstation en twintig op het bedrijventerrein. Die zijn primair bedoeld voor medewerkers van het bedrijventerrein die met de bus vanuit Tilburg of Den Bosch komen. Zij komen aan in Waalwijk en hebben op dit moment nog geen natransport. Middels deze e-steps is hun werkgever makkelijker te bereiken’, zegt Koen van Neerven, strategisch adviseur mobiliteit in de gemeente Waalwijk.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.