Digitaal stelsel omgevingswet 2.0: informatiemotor


Door Jene van der Heide en Jan Roest

De Omgevingswet, die op 1 januari 2021 van kracht wordt, kan niet zonder goede digitale ondersteuning. Daarom is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) een van de belangrijke pijlers onder de Omgevingswet en wordt er momenteel hard aan gewerkt. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Maar het is niet zo dat het DSO op 1 januari 2021 in alle gedroomde functionaliteiten voorziet; dit ook na advies van Bureau ICT-Toetsing uit september 2017 (BIT) om vooral de ambities te verlagen. Hoe zou het DSO zich verder kunnen ontwikkelen? Een verkenning.

Simpel gezegd komt in het DSO alle digitale informatie over de fysieke leefomgeving samen. Op 1 januari 2021 moeten overheden zijn aangesloten op het DSO. Het biedt het digitale loket waar je kan zien welke regels gelden op een locatie, vergunningen kan aanvragen en (op termijn) informatie kan raadplegen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Het DSO bestaat uit een landelijke voorziening (DSO-LV), collectieve voorzieningen voor gemeenten (DSO-CG) en individuele voorzieningen van overheden. Het DSO is voor allerlei gebruikers: voor burgers, bedrijven en overheden. Het DSO ondersteunt hen bij het toepassen van de Omgevingswet. Ook ICT-leveranciers zijn een belangrijke doelgroep. Zij helpen bijvoorbeeld overheden om bij het DSO aan te sluiten en plannen en regels op te stellen en digitaal te ontsluiten.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.