Digital twin Antwerpen: Oplossingengedreven steden
Door Juliët Boogaard
Door een stad digitaal te dupliceren wordt deze inzichtelijker. Maak hier een 3D-model van en je waant je haast daadwerkelijk in de stad zelf. Maak vervolgens de luchtkwaliteit zichtbaar (aan de hand van metingen van sensoren in de fysieke stad) en je wordt je bewust van de vervuiling. Al wandelend door deze virtuele versie van de stad kun je gerichter nadenken over oplossingen. Met de opkomst van ‘digital twins’ van steden zijn dergelijke scenario’s niet de toekomst, maar het heden. Geo-ICT-bedrijf Geodan ontwerpt digital twins van Nederlandse steden. Onderzoeks- en innovatiehub imec lanceerde samen met partners TNO, PTV Group, en TomTom in september 2018 een digitale replica van Antwerpen.
‘Bestuurders zouden niet zonder simulaties moeten willen leven.’ Edwin Fennema, product owner bij Geodan Go (dochterbedrijf van Geodan, dat virtuele realiteit creëert van de digitale replica’s), legt het belang van digital twins van steden uit. Hij schetst een situatie waarin het virtueel ervaren van een stad van pas kan komen: ‘De digital twin laat zien hoe een stad eruitziet. Als je een brug in een stad wilt veranderen, pas je die eerst digitaal aan. Via extended reality kunnen inwoners de aangepaste brug dan ervaren door deze te bekijken en eroverheen te lopen. Vervolgens kunnen zij aspecten van de brug beoordelen. Al deze beoordelingen vormen nieuwe data die terug worden gestuurd naar de opdrachtgever. Meestal is dat de gemeente. Er blijven altijd verschillen bestaan tussen de zienswijzen van inwoners en de gemeente, maar op deze manier kunnen die zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht worden.’
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.