Draagvlak voor innovatie


Door Judith Brummelkamp, Bob Felix & Oscar Kuenen

Bij de implementatie van (groen)innovaties is het voor de bestuurder belangrijk om iedereen in een vroeg stadium rond de tafel te krijgen en draagvlak voor de innovatieplannen op te bouwen, vertelt wethouder Geilen. Hoe creëer je dit draagvlak in een gemeente en hoe creëer je bewustzijn onder medewerkers?

Tip 1: Ga het gesprek aan
Informeren en communiceren is een belangrijk startpunt. Het opnemen van een tastbaar voorbeeld in het gesprek kan van pas komen om het gesprek constructief in te richten.

Tip 2: Benadruk de noodzaak van innovatie
Niet ‘hoe’, maar vooral ‘waarom’ is belangrijk als het gaat om een veranderende bestuurlijke rol. Men wil tegenwoordig alles weten; de Sittard-Geleense inwoner is nieuwsgierig. Waarom neemt de raad een bepaalde beslissing? Om deze vraag te beantwoorden moeten de data die technologische toepassingen verzamelen op een heldere en eenvoudige manier worden gedeeld met wijkbewoners.

Tip 3: Durf stappen te zetten
Sittard-Geleen zit nog in een trial-and-errorfase, volgens Geilen. Het gaat erom hoe men slimme toepassingen kan koppelen aan de totale openbare ruimte. Om dit te realiseren moet je de stap naarinnovatie ook durven nemen.

Tip 4: Tevredenheid wordt beloond
Inzicht leidt tot begrip, begrip leidt tot tevredenheid bij inwoners en dit leidt weer tot minder klachten of meldingen bij de medewerkers, aldus Geilen. Oftewel: tevredenheid wordt beloond, ook intern.

Jongprofessionals van Jelmer onderzochten in en met de gemeente Sittard-Geleen hoe digitalisering en technologisering doorwerkt in de dagelijkse werkelijkheid van het groen in de openbare ruimte. Door het hele boek heen leest u hun conclusies in de rubriek Smart & Groen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.