Een CIO is geen technoloog


Door Wendolijn Beukers

Als kersverse datastrateeg bij de provincie Zuid-Holland was Margo ter Bekke op zoek naar studies over digitaal leiderschap geënt op de situatie bij (lokale) overheden. Zo’n studie wordt nog niet aangeboden in Nederland of Europa, maar wel in de Verenigde Staten. Ze deelt haar ervaringen.

Inmiddels hebben zo’n 7500 mensen de eenjarige opleiding Certified Government Chief Information Officer (CG CIO) afgerond. Een programma dat onafhankelijk wordt uitgevoerd door de universiteiten van North Carolina, Florida en Georgia, en door het Public Technology Institute (PTI) in samenwerking met Rutgers University in New Jersey, waar PTI ook fungeert als een informeel coördinatieorgaan met elk van de groepen.

Wat is het Public Technology Institute?
‘PTI, opgericht in 1971 door de verschillende grote nationale verenigingen die staats- en lokale overheden vertegenwoordigen, helpt early adopters en opinieleiders om technologie bij lokale overheden verstandig te innoveren en in te zetten. Het PTI is als het ware een technologienetwerk van de lokale overheid voor innovatie, samenwerking, ondernemerschap bij de overheid en burgerbetrokkenheid.’

‘De eerste les is dat wij meer aandacht moeten besteden aan de ontwikkeling van soft skills in de IT, want hier zit de opbrengst. Ondanks dat dit voor veel techneuten wat tegennatuurlijk klinkt, is dit precies wat ze bij PTI doen. In mijn eerste college kregen we de top 10 van wat State-CIO’s als belangrijkste attributen zien. Pas op plek 9 wordt de techniek genoemd, de andere punten gaan allemaal over zachte vaardigheden en digitaal leiderschap. Dit staat dan ook centraal in het curriculum van CG CIO.’

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.