Een waardevolle schakel in het openbaar groen: de boom
Door Judith Brummelkamp, Bob Felix & Oscar Kuenen
De gemeente Sittard-Geleen ziet al jaren potentie in het gebruik van data in de groenvoorziening. Op uitvoerend niveau van de gemeente kan een slim datasysteem helpen bij het groenbeheer, bijvoorbeeld voor bomen.
De boom is een belangrijke schakel in het openbaar groen. Bomen spelen een belangrijke rol omdat ze, bijvoorbeeld, water vasthouden tijdens hoge waterstanden. Maar hun kwetsbaarheid wordt ook zichtbaar in een vochttekort ten tijde van droogte. Hoe kan je dit soort informatie vastleggen?
Vochtsensoren kunnen deze taak op zich nemen. Met dit instrument kan je monitoren én anticiperen. De data kunnen gedeeld worden in een app, waar in één oogopslag de huidige groensituatie zichtbaar wordt voor zowel de inwoner als wijkbeheerder. Door de juiste informatie in te winnen kan een beheerder zijn of haar taken beter uitvoeren. Een notificatie van een dalend vochtgehalte kan namelijk een trigger geven de boom te bewateren.
Een vochtsensor is een handige tool binnen het Smart x Groendomein, zo kan de gemeente tijdig en slimmer bewateren. En tijdens een hoogwaterperiode is ook het waterhoudende vermogen te zien. Met deze informatie kunnen groenbeheerders hardmaken wat bomen de samenleving opleveren.
Jongprofessionals van Jelmer onderzochten in en met de gemeente Sittard-Geleen hoe digitalisering en technologisering doorwerkt in de dagelijkse werkelijkheid van het groen in de openbare ruimte. Door het hele boek heen leest u hun conclusies in de rubriek Smart & Groen.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.