Flexibel ontwikkelen: 7 lessen uit de praktijk


Door Maarten Markus en Johan Snel

Door constante verbondenheid worden we extreem flexibel in ons gebruik van de stad. Maar wat betekent dat voor de stad? En wat het betekent het voor de ontwikkelaars van de stad, zoals AM? Maarten Markus (projectmanager duurzaamheid) en stedenbouwkundige Johan Snel, beiden werkzaam bij AM, trokken de lessen voor hun eigen praktijk.

Traditioneel kijken we naar flexibiliteit vanuit de juridische en ruimtelijke kant. Juridisch bijvoorbeeld in bestemmingsplannen die meer functies toestaan. Ruimtelijk door overmaat te realiseren van woningen, aanpasbare woningen en plattegronden of door de draagconstructie zo te dimensioneren dat functieverandering in de toekomst mogelijk is. Deze flexibiliteit houdt haar waarde maar biedt geen antwoorden op de flexibiliteit die nodig is door maatschappelijke veranderingen en veranderingen door digitalisering.

De 7 lessen leest u in het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u verder lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.