Foodhallen en cloud kitchens: nieuwe eetgewoonten in de veranderende stad


Door David de Boer

De binnenstad staat bol van de hippe eet- en drinktentjes en maaltijdbezorgers rijden af en aan. Met die trend verschijnen nu ook in de Nederlandse binnenstad nieuwe vormen van horeca. Grote steden tellen bijvoorbeeld nu meerdere ‘foodhallen’ en langzaamaan verschijnen de eerste ‘cloud kitchens’, restaurants waar alleen maar besteld kan worden, in Amsterdam. Welke stedelingen bedienen zij, waar komt de vraag vandaan en wat voor effect hebben deze nieuwe vormen van horeca op de stad zelf?

‘Nederlanders hebben de afgelopen jaren meer ‘foodbewustzijn’ gekregen’, zegt retailstrateeg Tony Wijntuin. ‘Dat gaat samen met het zoeken naar verbinding en beleving in de stad. Eten is het nieuwe winkelen geworden.’ Volgens Wijntuin is dit ook deels te danken aan een internationalisering van eetcultuur, alsmede het diverser worden van de bevolking in de grotere Nederlandse steden. De keuze om informeel uit eten te gaan of juist gemakkelijk te bestellen, is groter geworden, wat zich ook mede door digitalisering manifesteert in de opkomst van twee verschillende horecaconcepten.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.