“Gelden voor iedereen dezelfde regels?”
Is het logisch dat voor iedereen dezelfde regels gelden? Het juiste antwoord is ‘nee’. Want zo hebben we dat in Nederland geregeld. Wel in de basis, maar dat daarna worden de verschillen geformuleerd. Voor onze koning gelden andere regels dan voor zijn onderdanen. Voor militairen in functie bestaan andere wetten dan voor de burgers die zij beschermen. Enzovoort.
Dat is een goed ding.
In de Black Mirror aflevering ‘Nosedive’ zijn regels afhankelijk van rating. Hoe hoger je score als burger, hoe meer rechten je hebt. Dat klinkt onaantrekkelijk. En dat China het daadwerkelijk invoert, is natuurlijk ook geen aanbeveling. Het klinkt als iets dat we niet willen. Maar ondertussen doen we het wel. En geheel vrijwillig. We raten restaurants, hotels, Uberchauffeurs, winkels, Airbnb-hosts (en -gasten), producten. Daar zitten vaak ook echte mensen aan die echt failliet kunnen gaan door een onterecht lage rating. Toneelrecensies, olieboltesten, Tripadvisor, niet iedereen is er enthousiast over.
Eén stap verder is de DoIDate-app waarmee je date kunt waarderen. Past de beoogde geliefde bij je of niet? Het hogere doel daarvan is dat het systeem achter de app de ultieme match leert maken. Het is dus vervelend als je een lagere rating krijgt, maar uiteindelijk leidt het ertoe dat je de ultieme partner vindt. En daarvoor moet je even door de zure appel van af en toe een lage rating heen bijten.
In opdracht van de Economic Board Utrecht denken we op dit moment na over regelgeving voor de smart city. Een van de discussies is hoe we die regelgeving inrichten. Daar willen we de discussie over aan. Dat het niet per se op dezelfde manier gaat als de afgelopen eeuw, lijkt me logisch. Vrijwel niets gaat meer op dezelfde manier als de afgelopen eeuw.
Jan-Willem Wesselink, kwartiermaker Future City
Meer lezen over hoe de smart city begint bij de stad? Bestel gratis het Future City Magazine.