Heerlen: Data als leidraad voor effectieve en strategische beleidsvorming


Door Lenny Vogelzang

Met aandacht voor kennis, data en netwerk wil de gemeente Heerlen niet alleen de gemeentelijke organisatie, maar ook de gehele stad steeds meer smart maken. Zij koos ervoor een samenwerking aan te gaan met het CBS en richtte daarmee in 2016 als tweede van Nederland een Urban Data Center op.

‘Er wordt al veel langer intern gebruikgemaakt van cijfers bij de gemeente. Het mooie aan deze samenwerking met het CBS is dat het als externe partij wordt ingezet’, aldus data-analist Dennis Martens van de gemeente Heerlen. Het CBS beschikt over een enorme database die bruikbaar is voor verschillende domeinen. Daarbij geeft het CBS als betrouwbare partij de garantie de informatieveiligheid van de burgers inwoners te borgen. Het Urban Data Center sluit daarnaast goed aan op de doelstellingen van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, waar smart services en innovatie centraal staan.

Wat kunnen data toevoegen?
Wat betekent datagedreven werken en is de samenwerking met het CBS praktisch voor de gemeente Heerlen? Martens: ‘De data die wij verzamelen kunnen gemeentebreed ingezet worden. Je voegt de lokale kennis samen met bestaande gegevens van het CBS.’ De data zorgen ervoor dat verbanden gemakkelijker kunnen worden gelegd en er doelmatige maatregelen getroffen kunnen worden op variërende thema’s. Zo worden de data in gemeente Heerlen al toegepast op het fysieke en sociale domein.

Fotografie: Brightlands Smart Services Campus

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.