Helmond Brainport Smart District: Living Lab wordt gewone wijk


Door Jesse Kiel

In twee jaar tijd groeide het idee voor ‘de slimste wijk van Nederland’ uit tot de stichting Brainport Smart District. Het geplande living lab in Helmond test de nieuwste concepten op het gebied van bouwen, gezondheid, mobiliteit , data en energie. En juist die regionale strategie, uitgevoerd door vijf partners uit de Brainport-regio, stelt de stichting in staat om zoveel experimenten tegelijkertijd te doen.

 In totaal 1500 woningen en 4500 bewoners. Op 380 hectare grond een afgewogen mix van groen, wonen en een ‘business district’. Een hele wijk die in het teken staat van het testen van up-to-date innovatieve technologie. Op de tekentafel is de slimste wijk van Nederland al uitgewerkt. Op het braakliggende veld naast het treinspoor, tegenover de Helmondse wijk Brandevoort, staat echter nog niets. De treinverbinding tussen Eindhoven en Helmond trekt daar een grens tussen ‘wat is’ en ‘wat nog gaat komen’. In 2021 komt hier verandering in: de eerste fase van Smart District komt steeds dichter bij een fysieke vorm.

De wijk wordt door Ben van Berkel, van architectenbureau UNStudio dat Smart District ontwierp, in een recente publicatie van de New York Times een ‘nieuw type leefomgeving’ genoemd. Op basis van inspraak van toekomstige bewoners blijft de wijk zich verbeteren tijdens het ontwerpproces en de gefaseerde bouw van Smart District. Er wordt sterk ingezet op het gemeenschapsgevoel.

Fotografie: UNStudio en Felixx Landscape Architects and Planners

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.