Hoe werkt het boek?


Door Jan-Willem Wesselink

Het boek dat we schreven afgelopen jaar, ‘Een slimme stad, zo doe je dat; Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, begon met een droom: we gaan de nieuwe stedenbouw bedenken. Want als de hele wereld verandert door internet, hoe verandert dan het vak van de ontwerper? Daarover zou de smartcitydiscussie moeten gaan. Die droom vond gehoor.

We organiseerden een lunch op het terras van restaurant Muxia2 tijdens de Smart City Expo in Barcelona 2018 en tijdens de tapas haakte de ene na de andere partner aan. En dat ging door toen we terug in Nederland waren. We dachten na over de impact van techniek, de juridische kant, over de stad die we wilden, we ontwierpen. En we organiseerden een pitchcarrousel in het stadion van Fortuna Sittard. En al doende leerden we. Van elkaar. Van anderen. Van de dingen die we deelden.

En toen gingen we schrijven en bouwen. En gebeurde er iets moois. Want iedereen die wilde, deed ook mee. Het moest niet, het mocht. En zo maakten we samen het boek. En de bijbehorende website. Zo is het boek een verzameling verhalen, inzichten, visies, meningen geworden van evenveel mensen die er verstand van hebben. Het is net zo veelzijdig als de groep die eraan werkte.

Tijdens het proces kwamen uit op de volgende vier ontwerpstappen:

  1. Doel: We willen een duurzame en democratische stad.
  2. Daarin ontwerpen we alles als een democratisch slim netwerk.
  3. We ontwerpen flexibiliteit.
  4. En we ontwerpen betekenisvol.

In het boek hebben we elk van deze ontwerpstappen als volgt uitgewerkt:

  1. In theorie – we schreven essays en interviewden inspirerende voorlopers.
  2. In tutorials – hier vindt u stappenplannen en andere procestools om grip te krijgen op de theorie.
  3. In praktijkvoorbeelden – waarin u leert hoe onze regio’s, steden en dorpen nu al zijn veranderd.

Het boek is opgezet als een magazine. U hoeft het dus niet van voor tot achter te lezen, maar kunt beginnen waar u wilt. We hopen dat dit boek u inspireert en helpt om regio’s, steden en dorpen te maken die aansluiten op de samenleving die verandert door technologisering en digitalisering.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.