‘Ik ben niet tegen de technologie zelf, ik ben tegen het verdienmodel erachter’


Door Adriaan de Jonge

Robots worden steeds menselijker gemaakt, maar het omgekeerde lijkt ook waar te zijn: mensen worden steeds robotischer. Het reduceren van mensen tot een verzameling van data heeft gevolgen voor de verdeling van macht en kennis in de maatschappij, waarschuwt onderzoeker Siri Beerends.

Siri Beerends klinkt de ene keer als een gedreven activist, dan weer als een bedachtzame onderzoeker. Ze heeft een duidelijke missie om de kwalijke gevolgen van het zogenaamde surveillance-kapitalisme bloot te leggen. Tegelijkertijd formuleert ze genuanceerde antwoorden op de grote vragen over het leven in een hightechsamenleving.

Als cultuursocioloog onderzoekt ze hoe technologie onze opvattingen beïnvloedt over wat ‘echt’ en ‘nep’ is, en wat de mens eigenlijk is. Dat doet ze als PhD-kandidaat aan de TU Twente, maar ook door middel van ontwerpend onderzoek bij Medialab SETUP. Daar draagt ze bij aan de missie om een ‘technologie-kritische’ maatschappij te creëren met ‘media-, algoritme- en datawijze’ burgers.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.