India: 100 slimme steden binnen 5 jaar
Door Pieter de Jong
Na de onafhankelijkheid (1947) was India een gecentraliseerd land waarbinnen stadsbesturen weinig invloed hadden op de besluitvorming. Dat veranderde echter in 1992, toen door een grondwetswijziging het stadsbestuur meer macht kreeg. Dit leidde tot een meer op maat gemaakte aanpak, waarbij stad specifieke vraagstukken konden worden aangepakt. De focus lag vooral op het moderniseren van de sanitaire voorzieningen en andere grote infrastructuurprojecten. Een focus op inhalen, in plaats van vooruit te kijken.
Dat veranderde allemaal in 2014, toen het gesprek rond slimme steden van de grond kwam en de blik meer op de toekomst werd gericht. Helemaal toen het werd geformaliseerd binnen het landelijke Smart Cities Missions-programma dat opgestart is in 2015 en tot op de dag van vandaag doorloopt onder leiding van Kunal Kumar, directeur Smart Cities Mission, Ministerie van Binnenlandse Zaken in India.
Er liggen veel kansen op het vlak van de slimme stad. Elke stad heeft zo zijn eigen scala aan projecten, die worden aangepakt vanuit het ‘quadruple helix’-model, waarbij het perspectief van de burger belangrijk is. Steden werken onderling veel samen, onder andere door data-allianties – kennis en inzichten delen – en er is ruimte voor input van buitenaf.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.