Ja, we zijn wel veel verder met ‘smart cities’


Als je zelfs op de Smart City Expo hoort dat ‘smart city’ geen goede term is, weet je dat het goed gaat. Nou ja, behalve als je de beursorganisator bent. De afgelopen dagen waren we met het Future City team in Barcelona, waar die expo plaatsvond. Daar zagen we hoe de rest van de wereld omgaat met technologisering en digitalisering, maar we spraken vooral veel landgenoten die bezig zijn met de toekomst van onze regio’s, steden en dorpen.

En daar werden we blij van. De gesprekken gingen dieper dan de jaren hiervoor en ze gingen meer over het bouwen van steden en minder over gadgets. Er is en er wordt hard gewerkt en vooral, het werd als een vanzelfsprekendheid gebracht dat onze steden veranderen.

Natuurlijk is de doelgroep gekleurd, je gaat niet naar de Smart City Expo als je er niet mee bezig bent. En we spraken ook met wethouders, raadsleden en ambtenaren die zich een roepende in de woestijn voelden. Maar wel een stuk zelfverzekerder dan eerdere jaren: “Die andere wethouders, raadsleden, ambtenaren gingen wel om, ze zullen wel moeten”, was de stemming.

Dat hoorden we op de beurs, maar ook heel vaak tijdens de ontbijt- en lunchsessies die we organiseerden. Want Barcelona is ook onze jaarwisseling: we sluiten projecten af en starten nieuwe projecten op. Dit jaar presenteerden we drie projecten:

>> Het vervolg op ‘Een slimme stad, zo doe je dat’, waarbij we van beschrijven naar bouwen willen. Ons doel is om over een jaar een toolbox te hebben staan, een netwerk van koplopergemeenten en een academy waarin we professionals leren werken met die tools.

>> We hebben veel nieuwe partners gevonden voor ons project Realtime Omgevingsbeleid waarin we onderzoeken hoe de vakgebieden bestuurskunde en politicologie veranderen als gevolg van de opkomst van internet.

>> En in het project Smart x Groen, organiseren we een hackathon rondom biodiversiteit en data.

Maar wat we vooral organiseren is een netwerk van gemeenten, bedrijven en andere organisaties die samen aan de slag gaan met de thema’s. We houden bijeenkomsten, gaan samen bouwen, leren elkaar kennen, delen kennis. We noemen dat partner science.

Zo komen we telkens een stap verder. En wordt het steeds minder logisch dat dat smart city heet. Dat heet over een paar jaar gewoon weer stad.