Jubileumeditie SMARkT


Vanuit het programma Slimme Samenleving organiseert onze premium partner Gemeente Zwolle samen met inwoners, bedrijven, overheden, instellingen en corporaties fysieke en online bijeenkomsten: de SMARkT en SMARkT-sessies. Tijdens deze meetings pakken we onderwerpen bij de kop die gaan over het gebruik van data en slimme technologie met als doel Zwolle nog beter te laten functioneren.

Op dinsdag 13 juni 2023 van 12.30 tot circa 17.00 uur vindt de SMARkT plaats, net als afgelopen jaar in Theater De Spiegel in Zwolle. Het is de vijfde editie van de SMARkT en daarmee een jubileum, waar we als organiserend SMARkT-team best trots op zijn.

De SMARkT zal in het teken staan van kansen en uitdagingen van digitale innovaties en nieuwe technologieën. Gaat het allemaal snel of misschien soms zelfs té snel? En wat is de veranderende relatie tussen mens, technologie en ecologie?

We hebben interessante sprekers, diverse boeiende standhouders die u vooraf, in de pauze en tijdens de borrel kunt bezoeken, en er zijn parallelsessies waaraan u kunt deelnemen. We sluiten af met een borrel en er is volop gelegenheid om informeel verder te praten. Het programma ziet er als volgt uit:

12.30 Inloop en ontvangst – bezoek standhouders
13.00 Welkomstwoord door Liesbeth Borsboom, directeur financiën gemeente Zwolle en Ingeborg Evenblij, dagvoorzitter en senior onderzoeker.
13.10 Spreker: Marcel van Brakel
Marcel is oprichter en hoofdontwerper bij POLYMORF. Het interdisciplinaire Nederlandse ervaringsontwerpcollectief ontwerpt multizintuigelijke ervaringen met behulp van geavanceerde, vaak opkomende, technologieën. Daarnaast werkt Marcel als zelfstandig kunstenaar, schrijver, librettist, film- en theaterregisseur. Het werk van Marcel reflecteert op het nu, de (post) menselijke conditie en de veranderende relaties tussen mens, technologie en ecologie. Het varieert van interactieve performances, muziektheater, opera’s, VR-ervaringen, speculatieve ontwerpen, brain-hacking projecten, multisensorische kunstinstallaties en interactieve kunstinstallaties. Ook is Marcel hoofddocent immersive storytelling, transmedia storytelling, speculative design en performativity aan de Avans Hogeschool in Breda.
13.40 Muzikaal intermezzo, Sjoerd van Capelleveen
Sjoerd is frontman van het kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open; hij staat bekend om zijn hartverwarmende liedjes, poëtische verhalen en verhelderende scherpe blik.
13.50 Parallelsessies:

Welke buurt past bij mij – Nicolette van Gelderen, marketinganalist deltaWonen
DeltaWonen streeft naar een samenleving waarbij iedereen meetelt, erkennend dat niet iedereen gelijk is en dat wensen en behoeften van klanten kunnen verschillen. In de klantvisie van deltaWonen is voor iedereen een passend thuis waar ruimte is voor woongeluk het uitgangspunt waarbij de nadruk komt op het verleiden van klanten naar een buurt en woning die bij hen past. De tool Welke buurt past bij mij helpt woningzoekenden in hun zoektocht naar een woning in een passende buurt. Deze tool is in samenwerking met gemeente Zwolle en ESRI ontwikkeld.

Bredata – Judith van Brussel, programmamanager gemeente BredaBreda wil in 2030 nationaal en internationaal vooroplopen en excelleren als een stad waar de menselijke maat van digitalisering centraal staat. Daartoe is een masterplan digitalisering bedacht: Bredata. Bredata is een continu proces waarbij we met elkaar in gesprek blijven over hoe we menselijk digitaliseren. Bredata gaat met de tijd mee, op weg naar een nóg aantrekkelijker en veiliger Breda. Er wordt steeds meer data verzameld over de stad. Hoe geven we deze informatie, zoals sensoren die data verzamelen, terug aan de eigenaren, bedrijven en inwoners?

14.15 Pauze – bezoek standhouders
14.50 Spreker: Ferenc van Damme
Ferenc is participatiestrateeg bij Studio Vers Bestuur, en hij vraagt zich hardop afHOE DAN? Vier je momenten van moeite. LEER! LEEF! Niet alleen als mens, ook als professional. Ferenc organiseert z’n hele leven hoop en goede moed. De praktijk is zijn laboratorium. Volgens Ferenc zijn mensen de vertragende factor voor de verandering. Hoe omarm je de mutatie die nodig is?
15.15 Parallelsessies:

eDNA – Aqualysis Waterlaboratorium
Environmental DNA (eDNA) is een nieuwe methode om de aanwezigheid van soorten in een water aan te tonen. De methode is gebaseerd op het feit dat alle in het water levende dieren via faeces, huidcellen en urine DNA in het water achter laten. Door het unieke oplossende vermogen van water verspreidt dit DNA zich over een groot oppervlak. De methode environmental DNA richt zich op dit in het water aanwezige DNA. Door watermonsters te nemen en het DNA hieruit te extraheren via een speciale methode is het mogelijk de aanwezigheid van een soort in het water aan te tonen zonder dat de soort zelf gevangen hoeft te worden.

City Deal ‘Slim Maatwerk’: Op zoek naar oplossingen voor zelfstandig en gezond thuis wonen met behulp van digitalisering en technologisering – Annefleur Siebinga, projectleider City Deal Slim Maatwerk / Future City Foundation
Het is helaas voor lang niet iedere Nederlander mogelijk om zelfstandig op een gezonde manier in de gewenste thuisomgeving te wonen en leven, terwijl ze dat wel willen. In de City Deal ‘Slim Maatwerk’ willen we onderzoeken welke oplossingen digitalisering en technologisering hiervoor kan bieden. Waar gaat het over bij: bruto menselijk geluk door digitale gelijkheid? Hoe kunnen digitale toepassingen en nieuwe technologie helpen bij betere zorg, meer participatie en zelfredzaamheid (het sociale domein)?

15.45 Muzikaal intermezzo, Sjoerd van Capelleveen
15.55 Spreker: Remy Gieling
Als kenner van kunstmatige intelligentie en oprichter van ai.nl belicht Remy de kansen en valkuilen op het gebied van digitale innovaties en toekomstige technologieën. Zelfs niet-techneuten krijgt Remy door zijn tomeloze nieuwsgierigheid, humor en interactie enthousiast voor de mogelijkheden van nieuwe technologieën.
16.25 Afsluiting SMARkT
16.30 – 17.30 Borrel en bezoek standhouders

Kortom, de SMARkT biedt een inspirerend en leerzaam programma dat u niet mag missen. We hopen u dan ook te mogen verwelkomen op het evenement.

Aanmelden voor de SMARkT
Om bij de SMARkT aanwezig te kunnen zijn, dient u een aanmeldformulier in te vullen. Op het formulier kunt u direct ook aangeven welke parallelsessies u wilt bijwonen. Ga hier naar het aanmeldformulier.

Graag tot ziens bij de SMARkT op dinsdag 13 juni 2023.
Locatie: Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14, Zwolle
Tijd: 12.30 – 17.30 uur