Kiezen voor digitalisering?


Door Lotte Nozeman

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 waren digitalisering en technologisering veelal nog geen programmapunt in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en wordt de wereld, en dus ook Nederland, met de dag wijzer over de digitale wereld. Dit levert kansen op voor de Nederlandse samenleving, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Welke plekken hebben digitalisering en technologisering nu in de verkiezingsprogramma’s?

De zittende politieke partijen benoemen in het (concept) verkiezingsprogramma allen digitalisering en technologisering. De mate waarin de politieke partijen deze twee transities als belangrijk speerpunt zien verschilt. En ook de diversiteit van de focuspunten binnen digitalisering en technologisering is groot. Programmapunten die onder andere voorbij komen zijn de digitaks, de rol van overheden en veiligheid.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.