Kinderen geven kleur


Door Judith Brummelkamp, Bob Felix & Oscar Kuenen

De inwoners van Sittard-Geleen zijn een belangrijke stakeholder van de gemeente. Vanuit deze hoek kan men waardevolle informatie inwinnen, die bruikbaar kan zijn voor het maken van Smart x Groen-beleid. Gemeente Sittard-Geleen heeft de jongste doelgroep aangesproken en zich op een creatieve en visuele manier laten inspireren.

De gemeente Sittard-Geleen heeft het volgende vraagstuk neergelegd bij kinderen van een basisschool: ‘Hoe zien jullie de openbare ruimte van de toekomst?’ Met knutselmateriaal, maquettes en een eindeloze bron aan fantasie gingen kinderen met deze vraag aan de slag.

De uitkomsten waren veelal fantasierijk en niet altijd even reëel, maar er waren zeker succesverhalen. De beste uitkomsten mochten gepresenteerd worden in een pitchcarrousel en het meest haalbare idee is zelfs gerealiseerd!

Een van de wensen van de basisschoolkinderen was: meer gebruik van kleur, vrolijkt de openbare ruimte op. Die wens werd vertaald in de aanleg van een kleurrijk zebrapad (die voldeed aan de wettelijke kaders). Het zebrapad geeft een vrolijk en bovenal veilig karakter aan de straat, volgens de kinderen.

Door kinderen en jongeren te vragen naar hun ideeën over de buitenruimte, kan de gemeente op een informele en ongedwongen manier en op een laagdrempelig niveau, het gesprek aangaan over complexe vraagstukken. Het zebrapad is daar een mooi voorbeeld van. Het resultaat mag er zijn!

Jongprofessionals van Jelmer onderzochten in en met de gemeente Sittard-Geleen hoe digitalisering en technologisering doorwerkt in de dagelijkse werkelijkheid van het groen in de openbare ruimte. Door het hele boek heen leest u hun conclusies in de rubriek Smart & Groen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.