Kunstevent Desire Lanes belicht sociale interactie in de openbare ruimte


Kunstenaars, specialisten in kunstmatige intelligentie en de gemeente Utrecht werken deze herfstvakantie samen in het kunstevenement ‘Desire Lanes’ dat de sociale interactie in de openbare ruimte zichtbaar en tastbaar maakt met een unieke lichtinstallatie. Op 21 oktober organiseert ICT-innovator Pegamento het seminar ‘Op zoek naar de knuffelfactor van AI’. Future City’s programmamanager Jan-Willem Wesselink belicht hoe digitalisering ongekende mogelijkheden geeft, maar ook de dilemma’s met zich meebrengt van kosten/baten, zelfbeschikking en privacy. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Programma seminar ‘Op zoek naar de knuffelfactor van AI’
15:30 inloop
16:00 welkomstwoord en inleiding sprekers
17:15 discussie onder leiding van Mark Elschot
17:45 borrel en informele napraat
18:30 opening kunstproject Desire Lanes

Dit seminar is speciaal voor beleidsmakers in ICT en openbaar bestuur.

Klik hier voor meer infortmatie en aanmelden.


Over ‘Desire Lanes’
Gedurende de expositie ‘Desire Lanes’ worden de wandelroutes van voetgangers op het Domplein in Utrecht met camera’s gevolgd en geanonimiseerd omgezet in lichtbewegingen die ’s avonds worden geprojecteerd. Een veelkleurige lichtinstallatie laat zien hoe paden op de oudste plek van het hedendaagse Utrecht elkaar kruisen, ontwijken en samengaan. De data worden ook weergegeven via een interface in de informatietoren die tijdens de expositie op het plein staat. Bezoekers kunnen terugkijken in de tijd, zien welke routes er vóór hen werden gelopen, en zodoende spelen met informatie die anders onzichtbaar blijft. Zo wordt technologie zichtbaar, de recente geschiedenis tastbaar en worden passanten bewust van hun plek in de openbare ruimte. Desire Lanes toont de energie van het plein om de afstand tussen onbekenden te overbruggen en onverwachte interacties tussen passanten te faciliteren.

Desire Lanes is ontwikkeld door het Utrechtse kunstenaarscollectief Studio SPÉS. Sabien Engels en Pépé Heijenberg gebruiken technologie om een onverwachte vorm van sociale interactie tot stand te brengen, die in deze sterk geïndividualiseerde wereld dreigt te verdwijnen. Met de lichtinstallatie van Desire Lanes ontstaat een bewustzijn van gebaande paden, gedeelde ruimte en de aanwezigheid van de medemens. Zij brengen via installaties in de openbare ruimte kunst, psychologie en technologie bijeen en zo maken zij van de straat een levend canvas dat het publiek speels uitdaagt om te reflecteren op thema’s als digitalisering, sociale interactie en de openbare ruimte. Het doel daarbij is ‘kritisch nadenken door te verwonderen’.

Leerproject voor professionals
Naast het algemene publiek richt Desire Lanes zich nadrukkelijk óók op professionals in planologie, stedenbouwkunde, openbaar bestuur en technologie. ICT-innovator Pegamento houdt op 21 oktober een seminar voor beleidsmakers in ICT en openbaar bestuur. Voor Desire Lanes heeft Pegamento een special algoritme ontwikkeld dat, anders dan toepassingen voor warmtedetectie of menselijke controle, heeft ‘geleerd’ om menselijke figuren te detecteren en hun spoor te volgen. Light-up Collective realiseert de projectie die de fysieke en de virtuele wereld koppelt zodat deze kunnen omgezet in licht. Desire Lanes is het eerste presentatiemoment van deze koppeling tussen hard- en software.

Praktische informatie
Desire Lanes is onderdeel van de viering van Utrecht 900 jaar en vindt plaats van 20 tot 30 oktober op het Domplein in Utrecht. Toegang is gratis. De routes van Domplein-bezoekers worden dagelijks geprojecteerd vanaf zonsondergang. Zij kunnen ook overdag worden opgeroepen via de schermen op de projectietoren die tijdens het evenement op het Domplein staat. Meer informatie is te vinden op: instagram.com/studio.spes en studiospes.nl