Leer eens van het wiel van de ander


Geweldig was het weer. De Nederlandse handelsmissie naar de World EXPO Smart City in Barcelona. Een prachtig en goed georganiseerd samenzijn van meer dan 300 Nederlanders van gemeenten, organisaties én bedrijven die dagelijks bezig zijn met onze ‘Smart City’. En dat doen wij goed, want verrast werden wij niet op de beurs. Uiteraard presenteren vele bedrijven en steden hun mooiste technologieën, tools en oplossingen voor de stad. Maar eigenlijk niets wat wij Nederlanders nog niet wisten. Sterker nog, vele steden en landen kunnen nog veel van ons leren!

Mij is ook duidelijk geworden dat ook wij Nederlanders meer van elkaar kunnen leren. Mooi om te zien dat de gepresenteerde Nederlandse toepassingen steeds minder uitgaan van de techniek, maar juist vanuit de behoefte van de stad. Top! Maar toch ik zie ik ook dat men nog te veel bezig is met zijn of haar eigen ‘wiel’. Ik denk dat wij daardoor niet de stappen maken, die wij samen wel kunnen maken. Wij moeten veel meer gebruik maken van elkaars kennis, valkuilen, technologieën én ideeën. We moeten elkaar meer inspireren. We moeten elkaars ideeën en oplossingen delen en gebruiken op meerdere plekken (in Europa). Die ideeën en oplossingen vervolgens verrijken en beter maken. Want samen zijn wij slimmer. Wij moeten nog meer de krachten bundelen, zodat wij Nederlanders vooruit blijven lopen. Want het zou toch heel erg zijn als wij op één van de volgende EXPO’s in Barcelona wél worden verrast door technologieën en toepassingen van andere landen.

Laten wij er samen voor zorgen dat data en technologie in de stad net zo vanzelfsprekend wordt als elektra nu. In het dagelijks leven, in organisaties, nieuwe woonwijken, infrastructurele projecten, kortom, in onze dorpen en steden. Alleen dan is onze missie echt geslaagd. Ik ben ervan overtuigd dat dat lukt. Maar dat moeten wij wel slimmer doen. Nog meer samen!

Arjan Ankerman
Future City Foundation

Categories