Blog: DKH-GSL en Future City bieden CoP Snuffelfiets aan


Op 17 november 2021 lanceert de Future City Foundation samen met de Data – en Kennishub Gezond Stedelijk Leven met een fietstocht vanuit het Provinciehuis in Utrecht naar Radio Kootwijk de Community of Practice van het project ‘Snuffelfiets’. Deze fietstocht is het startsignaal voor het opzetten van deze community om van elkaars ervaringen te leren. In deze live-blog houden we de fietstocht nauwkeurig in de gaten.

Hoofdpunten:

  • Onze fietsers zijn zich druk aan het voorbereiden op de tocht.
  • Om 15:00u melden de fietsers zich bij Amersfoortse wethouder Fatma Koşer Kaya.
  • Rond 17:00u komen de fietsers aan bij Radio Kootwijk waar ze worden opgewacht door de Apeldoornse wethouder Wim Willems.

De voorbereidingen zijn in volle gang
10:27u

De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo meld initiatiefnemer van deze fietstocht Jan-Willem Wesselink zich op station Deventer samen met zijn fiets om naar de start locatie in Utrecht te gaan. De tocht moet ergens beginnen zullen we maar zeggen!

Daarnaast is Zoë druk bezig met alle laatste voorbereidingen zodat de fietsers niks te kort komen tijdens de tocht. Ook zorgt zij ervoor dat de volledige tocht wordt vastgelegd, hier over lezen jullie snel meer!


De eerste meters zijn gemaakt

12:23u

De eerste meters zijn gemaakt, nog niet van de tour zelf maar je moet toch ook op de verzamelplek komen. In deze rit eerste rit zijn al erg interessante dingen gezien. We zetten ze even op een rijtje voor jullie:

–  Het uitzicht is erg mooi want tot op heden is het droog.
– Daarnaast staat er netjes op alle fietspaden aangegeven dat er ook daar afstand gehouden moet worden.
– Het interessantste is de fietsenteller. Deze houdt bij hoeveel fietsers er gebruik maken van het fietspad. Het verzamelt deze data en geeft zo inzicht in het fietsgenot en hoe dit kan worden verbetert.

 


Ze zijn van start!

14:00u

Na overleg wat de mooiste route is om van het provincie huis in Utrecht naar het gemeentehuis in Amersfoort te fietsen zijn ze uiteindelijk echt vertrokken. Gelukkig is het nog droog en zit de goede moet er in.

Op naar de eerste 20 KM om een bezoekje te brengen aan de Amersfoortse wethoudster Fatma Koşer Kaya. Wie weet hebben de fietsers nog wel een leuke verassing mee…

 

 


Er wordt flink gesnuffeld

14:48u

Om gezonde leefomgeving te bevorderen zetten steeds meer overheden in op fietsen. Fietsen draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en de geluksbeleving. Met deze doelstelling is de provincie Utrecht in 2019 het project ‘Snuffelfiets’ gestart. Hierbij wordt op grote schaal mobiele data op de fiets verzameld door participerende burgers. De Snuffelfiets-sensor meet drie soorten fijnstof, en ook de locatie, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek en organische gassen.

 

 

 

Aankomst in Amersfoort
15:26u

Ja hoor, ze hebben het gered! Zonder lekke banden of tegenslagen zijn onze fietsers aangekomen in Amersfoort. Hier hebben ze wethoudster Fatma Koşer Kaya opgezocht. Als startschot van de Community of Practice hebben ze een leuk kleinigheidje voor haar. Chocolade letters die ‘CoP’ (Community of Practice) spellen en sokken vol met fietsen – wie wil dat nou niet?

Nu fietsen ze snel door want ze hebben nog een lang stuk te gaan. Op naar Radio Kootwijk waar ze worden ontvangen door wethouder Wim Willems.

 

 

Het wordt al donker…
16:58u

Dat heb je als je in de winter gaat fietsen – het wordt al zo vroeg donker! Maar dat mag de pret zeker niet drukken. We zien nog steeds alleen maar lachende gezichten. Een beetje uitgelopen op schema en nog een aantal kilometers te gaan maar ze komen in de buurt!

 

 

 

Nog een laatste tussenstop
17:26u

Ondertussen is het al helemaal donker en hebben wij bijna de plek van bestemming bereikt. We kijken uit naar de laatste kilometers!

 

 

 

We hebben het gehaald!
18:21

Na de hele middag fietsen zijn Jan-Willem Wesselink, Zoë Spaaij, Stephen van Aken en Jeroen Moonen aangekomen bij Radio Kootwijk waar de Apeldoornse wethouder Wim Willems hun opwachten. Ze hebben er meer dan 60 kilometer opzitten maar dat gaat zo voorbij met goed gezelschap. Het was een mooie middag en de perfecte aftrap voor de community of practice van de snuffelfiets. Dit is pas het begin…