Loop de sensorwalk


Door Jene van der Heide

Een slimme stad weet wat waar gebeurt, reageert daar op en kan dat zelfs ook al voorspellen. Om dat mogelijk te maken zijn sensoren nodig. Wie goed om zich heen kijkt, ziet deze meetapparatuur. Maar wie kijkt nou echt goed om zich heen en vraagt zich af wat die kastjes aan die lichtmasten doen?

Om het bewustzijn te verhogen van al die sensoren in onze leefomgeving is het organiseren van een sensorwalk een goed en leuk idee. Een sensorwalk is een georganiseerde groepswandeling. Waarbij je eerst samen bespreekt wat een sensor eigenlijk is, hoe je die kan herkennen en waarom sensoren überhaupt nodig zijn. Tijdens de wandeling speur je echt naar sensoren. Als je er eentje vindt dan probeer je er samen achter te komen wat voor sensor het is. Dus wat die meet, waarvoor en van wie die dan zou kunnen zijn. En om anderen te laten weten dat je een sensor hebt gespot, maak je er een foto van en zet deze op de kaart. Zo maak je meteen een begin met een sensorenregister.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.