MaaS: 9292, maar dan voor alles


Door Richelle Raaphorst

Mobility as a Service – kort gezegd MaaS – is een term die steeds vaker voorbijkomt. Regelmatig wordt het verkocht als dé oplossing voor alle vervoersproblemen. Het zou milieuvriendelijker, goedkoper en efficiënter tegelijk zijn. In zekere zin klopt dit ook, al is een flinke lading nuances nodig. Pim van der Toolen, Business Consultant bij InTraffic en kenner op gebied van MaaS, hielp ons het concept te begrijpen en een korte tutorial samenstellen.

Het doel van MaaS is om met één account, in één app, alle vervoersmogelijkheden aan te bieden. Naast het reguliere openbaarvervoersysteem worden onder andere ook deelauto’s, deelfietsen, deelsteps en taxi’s aangeboden. Uiteraard is het ook nog mogelijk om een deel van de reis eigen vervoersmiddelen te gebruiken; om zo de eigen fiets of auto naar het station te pakken, en in de stad van bestemming deelvervoer te gebruiken. MaaS is eigenlijk een 9292, maar dan voor alles, inclusief het reserveren, reizen en betalen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.