Masterclass 17 juni: ‘Open governance’ voor een slimme stad


Digitalisering en technologisering zijn niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. En het heeft ook gevolgen voor de politiek. Welke gevolgen dat heeft voor het bestuurlijke proces en de besluitvorming, dat onderzoeken we samen met prof. dr. Albert Meijer (Universiteit Utrecht) in de online masterclass op woensdag 17 juni (16.30 – 17.30 uur). Hoe kunnen we door mens én techniek te combineren tot betere beleidsresultaten en meer open besluitvormingsprocessen? En hoe kan een model als ‘open governance’ daarbij helpen?

Deze online masterclass is exclusief voor bestuurders en volksvertegenwoordigers van lokale, provinciale en landelijke overheden en waterschappen.

Open governance’ versus ‘open government’
‘Open governance’ pleit voor het besturen van de smart city door het creëren van nieuwe vormen van menselijke samenwerking door het gebruik van ICT om betere resultaten en meer open bestuursprocessen te verkrijgen. Het gaat dus niet over de techniek maar over de gevolgen voor het bestuurlijke proces en de besluitvorming.
De term ‘open governance’ moet niet verward worden met een ‘open government’ (openbaarheid van bestuur), waarbij het veel meer gaat over de toegang tot informatie en de organisatiestructuur van de overheidsinstelling.

Datum: woensdag 17 juni
Tijd: 16.30 – 17.30 uur
Uitgevoerd via: Webex
Voor wie: Bestuurders en volksvertegenwoordigers van lokale, provinciale en landelijke overheden en waterschappen.

Over Albert Meijer 
Prof. dr. Albert Meijer is hoogleraar Publieke Innovatie aan de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onder andere onderwijs over maatschappelijke innovatie en wetenschapsfilosofie. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen publieke innovatie, technologie en bestuur.

Dit webinar is onderdeel van het project Slim besturen waarin we onderzoeken hoe inzicht in data de manier verandert waarop beslissingen worden voorbereid en genomen. Dat doen we samen met een netwerk op van bedrijven en overheden. Dat doen we samen met onze premium partners (Gemeente Amersfoort, Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, Gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo) en met de provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht en het Kadaster. 

In dezelfde reeks organiseren we op 4 juni ook de masterclass ‘Hoe verandert het openbaar bestuur door digitalisering en technologisering’ met prof. dr. ir. Peter Paul Verbeek.

Hoe kunt u deelnemen?
Deelnemen is gratis en eenvoudig: klik hier om u te registreren voor de online masterclass. U ontvangt woensdagochtend per email een link om deel te nemen aan de masterclass. Voor de online masterclass maken we gebruik van Webex. Als u zich registreert dan ontvangt u ook een uitnodiging voor de komende webinars.
Let op: deze masterclass is speciaal voor bestuurders en volksvertegenwoordigers van lokale, provinciale en landelijke overheden en waterschappen.