Terugblik Online Masterclass: Open governance voor een slimme stad


Digitalisering en technologisering zijn niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. En het heeft ook gevolgen voor de politiek. Welke gevolgen dat heeft voor het bestuurlijke proces en de besluitvorming, dat onderzochten we we samen met prof. dr. Albert Meijer (Universiteit Utrecht) in de online masterclass op woensdag 17 juni. Hoe kunnen we door mens én techniek te combineren tot betere beleidsresultaten en meer open besluitvormingsprocessen? En hoe kan een model als ‘open governance’ daarbij helpen? Op deze pagina kunt u de opname terugkijken.

In dezelfde reeks organiseerden we ook de masterclass ‘Hoe verandert het openbaar bestuur door digitalisering en technologisering’ met prof. dr. ir. Peter Paul Verbeek.

En deze boeken moet u deze zomer lezen:

Bestuur in de datapolis – Slimme stad, blije burger? (Albert Meijer, 2015)
Open Government (Daniel Lathrop & Laurel R.T. Ruma, 2010)
The Cathedral and the Bazaar (Eric S. Raymond, 2001)
Leading public design – Discovering Human-Centred Governance (Christian Bason, 2017)
Democratizing Innovation (Eric von Hippel, 2005)
The Age of Surveillance Capitalism (Shoshana Zuboff, 2019)

Over Albert Meijer 
Prof. dr. Albert Meijer is hoogleraar Publieke Innovatie aan de Universiteit Utrecht. Hij verzorgt onder andere onderwijs over maatschappelijke innovatie en wetenschapsfilosofie. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen publieke innovatie, technologie en bestuur.

Dit webinar is onderdeel van het project Slim besturen waarin we onderzoeken hoe inzicht in data de manier verandert waarop beslissingen worden voorbereid en genomen. Dat doen we samen met een netwerk op van bedrijven en overheden. Dat doen we samen met onze premium partners (Gemeente Amersfoort, Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, Gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo) en met de provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht en het Kadaster.