Terugblik Masterclass 4 juni: Hoe verandert het openbaar bestuur door digitalisering en technologisering


Techniekfilosoof prof. dr. ir. Peter Paul Verbeek gaf donderdag 4 juni een gastlezing over hoe het openbaar bestuur verandert door digitalisering en technologisering. “Mensen (burgers en ook bestuurders) moeten techniek leren begrijpen omdat onze omgeving steeds meer op ons gaat reageren door techniek.” Ethiek hoeft volgens Verbeek geen toetsingskader te zijn voor techniek, maar we moeten begrijpen hoe maatschappelijke waarden juist kunnen floreren door techniek.

Op deze pagina kunt u de opname van de masterclass terugkijken en de links vinden die zijn gedeeld.

In dezelfde masterclassreeks van het project Slim besturen organiseren we woensdag 17 juni ook de masterclass ‘Open governance voor een slimme stad’ met prof. dr. Albert Meijer (Universiteit Utrecht).

Wilt u samenwerken aan leefbare, slimme steden? Doe dan mee met de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en help mee met het ontwikkelen, toetsen en implementeren tools voor de smart city. Kijk voor meer informatie op citydealslimmestad.nl

Lees meer over de slimme stad en download gratis het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’ met theorie, tutorials en praktijkvoorbeelden over hoe de stad gaat veranderen door digitalisering en technologisering.

Met de publicatie Aanpak begeleidingsethiek introduceren ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek een aanpak voor het vruchtbaar verbinden van ethiek en innovatie. Deze aanpak richt zich niet op abstracte technologieën, maar op concrete toepassingen die functioneren binnen een bestaande context.

Dit webinar is onderdeel van het project Slim besturen waarin we onderzoeken hoe inzicht in data de manier verandert waarop beslissingen worden voorbereid en genomen. Dat doen we samen met een netwerk op van bedrijven en overheden. Dat doen we samen met onze premium partners (Gemeente Amersfoort, Civity, DHM Infra, ELBA\REC, Kennedy Van Der Laan, Gemeente Sittard-Geleen, VodafoneZiggo) en met de provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht en het Kadaster.