Meld je nu aan: Summerschool Journalistiek en Smart Cities (20, 27 aug. , 3 sept.)


Sommige schrijvers werken tien jaar aan een boek, wij maken er eentje in drie dagen. We zoeken journalistieke talenten voor onze driedaagse journalistieke summerschool in augustus! Op vrijdag 20 augustus, vrijdag 27 augustus en vrijdag 3 september, organiseert het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort. Schrijf jij mee?

Wij zoeken studenten, net afgestudeerden of jongprofessionals die goed kunnen schrijven, bij voorkeur met een journalistieke achtergrond en die op bovengenoemde dagen een topstuk willen schrijven, maar bovenal veel willen leren over journalistiek, de smart city en hoe je waarde creëert in de slimme stad. 

Waar gaat het over

Het komende jaar gaat de Future City op zoek naar de vraag hoe je waarde creëert in de slimme stad. Als technologisering en digitalisering immers alles veranderen, verandert ook de manier waarop waarde ontstaat in regio’s, steden en dorpen. Of je nou slimme straatverlichting biedt, een digital twin bouwt, 5G aanlegt of gebieden herontwikkelt, je wil waarde creëren en uiteindelijk ook geld verdienen. Immers, alleen een financieel gezonde economie is toekomstbestendig. Daarbij komt dat veel bedrijven de afgelopen jaren stevig hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van die nieuwe producten en diensten. Dat heeft veel interessante oplossingen opgeleverd, maar als we willen dat ze dat blijven doen, moeten die innovaties ook tot volwassen producten kunnen leiden.

Het creëren van waarde is dus voor iedereen relevant die bezig met de stad. Voor toeleveranciers van producten en diensten, voor financiële partijen, maar ook voor overheden. Het ingewikkelde is dat door technologisering en digitalisering alles verandert en dus ook de manier waarop die waarde ontstaat.

We onderzoeken nieuwe verdienmodellen voor tal van smartcityleveranciers, willen ontdekken op welke manieren overheden waarde kunnen creëren en hoe dit gefinancierd moet worden. We onderzoeken rollen en relaties. Daarbij kijken we naar alle verschillende aspecten van de stad. We kijken naar inspirerende voorbeelden uit en binnen- en buitenland. Naar grote en kleine spelers. Naar de (her)ontwikkeling van hele stadsdelen, maar onderzoeken specifieke diensten en producten. Naar nieuwe spelers die de markt opschudden en naar oude die zich zelf opnieuw uitvinden.

Businessmodelcanvas
In dit project nemen we het businessmodelcanvas van Osterwalder als uitgangspunt. Stap voor stap onderzoeken we hoe we waarde creëren in de nieuwe stad, hoe de relaties tussen stakeholders liggen en hoe dit wordt gefinancierd. In het businessmodelcanvas van Osterwalder staat waardecreatie centraal. Vandaar dat het een interessante onderlegger is voor ons onderzoek. Want door met publieke, private en financiële partijen naar waardecreatie te kijken, laten we zien hoe waarde op een nieuwe manier ontstaat.

7 redenen om deel te nemen

  • De auteur van het beste artikel maakt kans op een traineeship van een halfjaar op de redactie van Stadszaken.nl of een freelanceopdracht ter waarde van 1000 euro.
  • Als je artikel wordt geplaatst dan ontvang je een leuke bijdrage
  • Je leert veel meer over de invloed van digitalisering en technologie op de stad
  • Je krijgt journalistieke masterclasses
  • Je krijgt toegang tot een uniek netwerk van schrijvers en vakinhoudelijke experts
  • Je bijdrage wordt verspreid richting duizenden stedelijke professionals
  • Je kunt zeggen dat je aan een boek hebt meegeschreven

Niet alleen maak je kans op een mooie prijs, je leert in deze dagen bovenal hoe het is om te werken op een professionele vakinhoudelijke redactie. Hoe start je een verhaal, welke bronnen raadpleeg je en hoe zorg je voor een productie met inhoud en uitstraling?

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert (HBO of WO) of net aan het werk bent en journalistieke/schrijf ambities hebt. Het is handig als je een achtergrond hebt in bestuurskunde, ruimtelijke ordening, planologie, sociale geografie, sociale wetenschappen /studies o.i.d. maar verder out-of-the-box is ook zeer welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aanmelden

We organiseren deze summerschool in samenwerking met het Kennislab voor Urbanisme. Klik op de onderstaande button voor meer informatie en aanmelden of ga naar de website van het Kennislab.