Met QR-codes pinnen, nieuwe data innen


Verdwijnt anonimiteit uit ons betaalgedrag?

Door Josefine Zeinstra

Met het veelgehoorde ‘excuus, ik heb geen cash bij mij’ komt je tegenwoordig niet meer weg. De toename in het gebruik van digitale betaaloplossingen is actueler dan ooit. Betaalapps, snelle, nieuwe en eenvoudige betaalvormen verlagen de koopdrempel. Deze ontwikkelingen zetten echter ook aan tot verdwijning van anonimiteit uit ons betalingsverkeer. Wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen?

De trend van het verdwijnen van cashautomaten uit het Nederlandse straatbeeld neemt toe. Zo waren er dit jaar 7814 geldautomaten in gebruik; in 2008 waren dat er 9503. Misschien op zich niet zoveel nieuws. Al krijgen geldstromen door het gebruik van digitale betaaloplossingen en andere nieuwe online-initiatieven wel een andere dynamiek. Er wringt iets met onze anonimiteit door het gebruik van nieuwe betaalapps en het achterlaten van persoonlijke data. Welke veranderingen van sociaal gedrag zijn te verwachten als deze ontwikkeling blijft doorgaan?

Verder lezen? Deze casus gaat door in ons boek ‘Smart & Leefbaar’, dat hier (gratis) te bestellen is.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.