©-mill: ‘Tijdelijk is het nieuwe definitief’
Door Anoek de Jonge
In een snel digitaliserende samenleving kunnen we werken waar we willen. Immers, een laptop weegt niks meer en kan overal verbonden worden met het internet. Thuiswerken wordt daardoor populairder, maar af en toe naar een kantoor kunnen, heeft ook voordelen. Er is dus behoefte aan flexibiliteit. Nieuwe kantoorconcepten die hierop inspelen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Geerd Simonis, vastgoedontwikkelaar, houdt zich hiermee bezig. Hij heeft een sterke visie op de vraag naar flexibiliteit in de vastgoedwereld en hoe deze traditionele sector toe is aan vernieuwing.
‘De mens vraagt niet om gebouwen. De mens vraagt om een plek om te werken en om eten te kopen, niet om een kantoor en een supermarkt. Die concepten hebben wij, de ruimtelijke ontwikkelaars, bedacht. De mens vraagt veel meer om diensten en services, een plek om elkaar te spreken. De schil daaromheen noemen we het gebouw. Ik mis in de Nederlandse vastgoedwereld, maar eigenlijk overal, een kijk gericht op de mens, in plaats van alleen maar op bouwkundige massa’s.’
Dit is Geerd Simonis. Eigenaar van het bedrijf C’magne, dat nieuwe concepten bedenkt voor leegkomende gebouwen en deze exploiteert. Kenmerkend is zijn focus op de gebruiker van een gebouw, waar hij zich hotelier noemt, om aan de wensen te voldoen. Hij creëert een community. Bij het bedrijventerrein ©-mill in Heerlen merk je dat meteen. De mensen weten elkaar te vinden, er heerst een inspirerende sfeer. De gezamenlijke vergaderruimtes en restaurants dragen hieraan bij, en zeker ook de communitymanager. Ze loopt de hele dag rond om vragen te beantwoorden en mensen aan elkaar te koppelen. Op het bedrijventerrein zijn 125 verschillende bedrijven werkzaam. Van medtech-multinational Medtronic, tot een hondenfotografe. De bedrijven zijn gevestigd in de negen voormalige fabriekshallen en kantoorpanden van Philips. Ondanks de verschillen borrelen, ontbijten of brainstormen de bedrijven regelmatig samen.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.