New York: Inclusieve smart city’s zijn enorme win-win


Door Jan-Willem Wesselink

Inclusieve smartcityoplossingen vormen een enorme markt, in ieder geval in de VS. ‘Toch grijpt vrijwel niemand die kans’, volgens Alexander Shermansong, directeur van Civic Consulting USA. Dat komt omdat de mensen die de mogelijkheden hebben om oplossingen te ontwikkelen, niet begrijpen wat het probleem is. En omdat de mensen die het probleem hebben, niet weten hoe ze het op een innovatieve manier moeten oplossen.

Shermansong ziet die kansen wel en somt ze graag op. De helft van de Amerikanen woont in een huurwoning, daar gaat jaarlijks 10 miljard dollar belastinggeld naartoe en er worden jaarlijks 80.000 nieuwe huurwoningen opgeleverd door de markt. Door de COVID-19-crisis groeit die markt alleen maar. Er ligt een heel grote kans voor het bedrijfsleven én met slimme toepassingen verbeter je het leven van mensen met een laag inkomen. Het is een echte win-win. Nu ligt in de woningbouw de focus op het nog energiezuiniger maken van woningen die al heel energiezuinig zijn. Maar er is veel meer energie en geld te besparen bij sociale huurwoningen.

Financieel-analfabetisme
Volgens Shermansong liggen er kansen op drie vlakken: financiële dienstverlening, zorg en arbeidsmarkt. Als voorbeeld van financiële dienstverlening: in Amerika wordt er te weinig gespaard en een grote groep mensen is financieel-analfabeet. Mede daardoor hebben ze een te kleine buffer om onverwachte tegenvallers op te vangen. Om sparen te stimuleren bieden banken prize-linked savings aan, waarbij onder spaarders prijzen worden verloot ter waarde van het gespaarde bedrag. Dat is een win voor banken die meer spaarrekeningen verkopen en voor de spaarders. En tenslotte voor de maatschappij als geheel, omdat er minder armoede ontstaat.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Zo bestuur je een slimme stad – De democratie versterken met een digitaliserende samenleving’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.