Nudging op het Stratumseind in Eindhoven


Van stapstraat naar proeflab

Door Clara Kuindersma

Nudging, het gedrag van mensen sturen. Ze een duwtje (nudge in het Engels) in de goede richting geven door hun (onbewuste) besluitvorming te beïnvloeden. Overheden passen dit principe breed toe, generatieslang proberen bestuurders bijvoorbeeld al om door de inrichting van de publieke ruimte het gedrag van burgers te sturen. Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen voor niet eerder geziene toepassingen. Nudging kan effectiever, op grotere schaal maar ook onopvallender en geautomatiseerder. Hoe wordt in de gemeente Eindhoven techniek gebruikt om gedrag te beïnvloeden en waar moeten we in de toekomst op letten?

De ruimtelijke ordening is als geen ander aspect van ons dagelijks leven onderhevig aan technologische ontwikkelingen. De afgelopen jaren wordt veel gesproken over smart cities en het internet of things, en op steeds meer plekken in Nederland is dit al realiteit. Koploper hierin is gemeente Eindhoven. In 2013 werd in samenwerking met het Dutch Institute for Technology, Safety & Security het uitgaansgebied Stratumseind omgezet in een proeflab (‘living lab’), waarbij de nieuwste technologie ervoor zorgt dat de straat veiliger wordt. Jarenlang stond de straat bekend om de vele geweldsincidenten en opstootjes die hier plaatsvonden en daar gaan data, verzameld door slimme lampen, sensoren en socialmedia- observatie, verandering in brengen. Al deze data maken inzichtelijk wat er waar in het gebied gebeurt, zodat er snel gereageerd kan worden door bijvoorbeeld de politie.

Verder lezen? Deze casus gaat door in ons boek ‘Smart & Leefbaar’, dat hier (gratis) te bestellen is.

Wilt u in 1 dag alles over data, ontwerp, beleid en ethiek? Kom dan woensdag 26 juni 2019 naar het seminar ‘Smart & Leefbaar’ in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.