‘Rol stadsbestuurders is cruciaal’


Een van de interessante verhalen in dit magazine vind ik het interview met Ulrich Ahle, de directeur van FIWARE in Europa. Hij stelt dat de smart city een taak en verantwoordelijkheid is van stadsbestuurders. Van raadsleden, wethouders en burgemeesters. En zo u wilt, ook van de gemeentesecretaris. ‘Digitalisering moet bij de burgemeester beginnen. Dat is mijn stellige overtuiging. Dit is zo groot en zo belangrijk, dat kun je alleen maar top-down organiseren. Alleen dan heeft het impact’, zo stelt Ahle.

Ik ben niet er niet zo van om overal maar de verantwoordelijkheid bij het gemeentebestuur neer te leggen. Het is al snel een soort omgekeerd delegeren. En, belangrijker nog, ik vind dat we grote transities alleen vanuit de samenleving kunnen organiseren. Je hebt het draagvlak in de samenleving nodig om echte verandering te kunnen bereiken. Maar Ahle heeft wel een sterk punt.

De impact van internet op onze steden, dorpen, gemeenten is zo groot dat je je er als gemeentebestuurders wel in moet verdiepen. We moeten dit samen doen. Wij moeten met elkaar het debat aan over wat we kunnen en willen met de digitalisering van de stad. Hoe verandert internet onze gemeenten? Welke verandering vinden we gewenst en hoe reageren we op ongewenste veranderingen. Welke data hebben we nodig om de gemeente goed te kunnen besturen en hoe komen we aan die data? En waar leggen we de grenzen? De smart city stelt ons nieuwe vragen die we als bestuurders moeten beantwoorden. Dat doen we niet door als verliefde pubers kritiekloos alles te accepteren wat de industrie ons voorschotelt, maar door daar zelf een mening in te vormen. En dat kan alleen als we echt begrijpen waar het over gaat. En dat is, zo realiseer ik mij terdege, gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De reden dat ik ja heb gezegd op de vraag om voorzitter te worden van de Future City Foundation is dat we daar juist dat debat kunnen voeren én tegelijkertijd op zoek kunnen naar werkbare antwoorden. De Future City Foundation zet niet ‘smart’ voorop, maar de ‘city’. Ons doel is de leefbaarheid in onze gemeenten vergroten. Daarover gaat het. Dat doen we door stedenbouwers in de meest brede zin (of het nu bestuurders zijn of ontwerpers) in contact te brengen met technerds. Het overbruggen van die kenniskloof is volgens mij heel erg nodig en vind ik heel inspirerend.

Het wezen van de stad verandert niet. Net als de afgelopen duizenden jaren zijn steden (en interpreteer het begrip stad zo breed als u wilt) plaatsen waar ruimte is voor zelfontplooiing, veiligheid en geluk. Dat lukt alleen met stadsbestuurders die de gemeente mooier willen achterlaten dan ze hem aantroffen. Maar de manier waarop dat gebeurt, verandert radicaal. Daarover gaat Future City. En daar willen we u graag bij helpen.

Yvonne Kemmerling
Voorzitter Future City Foundation

Wilt het hele magazine lezen? Klik dan hier, of bestel uw eigen (papieren of digitaal) exemplaar:

Geen pop-up? Klik dan hier.