Smart City: Saai of Spektakel?
Seminar in samenwerking met de Universiteit Twente
We gaan op zoek naar de controverses van de smart city. Nieuwe technologieën brengen veranderingen met zich mee. Over sommige veranderingen is iedereen het redelijk eens: we maken allemaal gebruik van een smartphone, en we willen allemaal dat ondertussen onze privacy gewaarborgd blijft. We zijn continu bereikbaar, en als we dat even niet willen zijn, vindt ook niemand dat kwalijk. Maar andere aspecten werpen meer discussie op. De opkomst van online winkelen zorgt ervoor dat winkelketens hun fysieke filialen moeten sluiten. Of dit goed of slecht is voor de binnenstad, staat nog ter discussie. In een langlopend onderzoek willen de UTwente en Design Innovation Group (DIG) op zoek gaan naar deze en andere controverses. Want dit zijn de debatten die uiteindelijk gevoerd gaan moeten worden.
De eerste controversie die we aanpakken is de levendigheid van de smart city. Door technologisering en digitalisering is het steeds minder nodig om naar de stad te gaan. We gaan alleen nog als we willen. En dat maakt van de stad een verleidingsmachine die schijnbaar niet meer saai mag zijn. Alles moet verleiden, prikkelen, een beleving zijn. Maar is dit wel zo goed voor de mens? In een mooi interview in Trouw zegt de filosoof Hans Schnitzler dat we ons meer moeten bekommeren over het verwateren van aandacht. ‘Want we vergeten dat aandacht, net als water en lucht, een hulpbron is. Zoals zuivere lucht ons in staat stelt om te ademen, laat zuivere aandacht ons denken en voelen.’
De buitenruimte moet ons datgene bieden, wat we op internet niet kunnen vinden: de wind door onze haren, een toevallige ontmoeting, een illegale demonstratie, maar ook de rust die saaiheid biedt.
Op 5 april gaan we in Amersfoort het gesprek aan over de smart city: saai of spektakel? Onder leiding van Jan-Willem Wesselink trappen we de middag af. Jan-Willem is hoofdlaborant bij het Kennislab voor Urbanisme en daarnaast kwartiermaker bij de Future City Foundation. Met keynotes van Michiel de Lange (Universiteit Utrecht) en Michael Nagenborg (Universiteit Twente) gaan we de diepte in. Om vervolgens zelf aan de slag te gaan.
Programma
13:30 Intro + Jan-Willem Wesselink (Kennislab voor Urbanisme | Future City Foundation)
14:00 Michael Nagenborg (Universiteit Twente)
Michael Nagenborg is een expert op het gebied van techniekfilosofie, met name als het gaat om urbane technologie. Michael is onderdeel van de Philosophy of het City research group van de Universiteit Twente. Meer informatie over Michael via deze link.
14:30 Michiel de Lange (Universiteit Utrecht)
Michiel de Lange is assistant professor aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt (mobiele) media en urbane cultuur, spel en identiteit. Meer informatie is te vinden op: http://www.bijt.org/wordpress/about/. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren gewerkt aan de Hackable City.
15:00 Workshop door UTwente en DIG. This workshop is part of the NWO research program about controversies in smart cities.
16:35 Borrel
Locatie
Future City Foundation | Paulus Borstraat 41, Amersfoort