SchoonSchip: Drijvende smart grids
Door Annika van Veen
Op de drijvende woonwijk SchoonSchip in Amsterdam doen de bewoners hun best hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De huizen hebben zonnepanelen op het dak en gebruiken warmtepompen voor hun warmtebehoefte. Om het energiegebruik te optimaliseren, worden de huizen nu een voor een aangesloten op een zogeheten smart grid: een netwerk dat het stroomgebruik en de opwekking van energie bijhoudt en regelt. Door de energiestromen te koppelen aan een informatiesysteem, kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en kunnen piekmomenten worden ondervangen.
SchoonSchip is als project zo’n tien jaar oud: geïnspireerd door de zelfvoorzienende GeWoonboot besloot een groep gelijkgezinden de mogelijkheden voor een drijvende wijk te verkennen. Inmiddels wordt de laatste hand aan de huizen gelegd. Als alles straks af is, is SchoonSchip een kleine wijk van 46 woningen. In de woningen staat een glimmend metalen kastje: het is de batterij waar de zonne-energie van de panelen in het dak wordt opgeslagen. Op de voorkant prijkt de naam ‘SchoonSchip’, die oplicht als Peter van Duijn de batterij aanzet. ‘Kijk,’ wijst hij, ‘de letters zijn nu geel. De batterij zit op ongeveer 20 procent.’ Peter is langsgekomen om het batterijsysteem in de woning van Wieger op te leveren, toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Hij werkt voor Spectral, een bedrijf dat slimme energieoplossingen ontwerpt en aanlegt. Voor woningen, maar ook voor bedrijfspanden en wijken. SchoonSchip is een van zijn projecten.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.