Sittard-Geleen maakt openbare ruimte smart


Door Richelle Raaphorst

Op donderdag 18 april stroomde het stadion van Fortuna Sittard vol. Niet met voetbalsupporters, maar met openbare ruimteprofessionals. Zij kwamen vanuit het hele land – en zelfs van daarbuiten – naar Sittard om de nieuwste smart oplossingen voor de openbare ruimte te zien. Vijftien ondernemers presenteerden hun innovaties aan een ieder die dat wilde zien, op uitnodiging van de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente gaat namelijk in een proeftuin aan de slag met het smart maken van hun openbare ruimte.

De uitvoering van het evenement ging in samenwerking met de Future City Foundation. Namens de Future City Foundation sprak programmamanager Jan-Willem Wesselink de zaal toe. Wesselink reflecteert op de dag: ‘De producten die in Sittard gepresenteerd werden geven aan hoe breed het smart-spectrum is. Er zijn tastbare gadgets zoals sensoren of regentonnen, maar ook online tools om het beheer te plannen. En er is veel aandacht voor het sociale domein: sport, spel en veiligheid kwamen ook aan bod. Want dat vergeten we soms, de stad is in essentie een plek waar we samenkomen. Smart city producten gaan ook over de mens.’

Niet alleen de zaal was geïnspireerd, ook de ondernemers zagen kansen om elkaar aan te vullen. De slimme regenton werd bijvoorbeeld gelijk gekoppeld aan de grondvochtsensoren.

Bekijk alle innovaties die zijn gepresenteerd in het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat – Verbonden, flexibel en betekenisvol; maak de echte future city’, van de Future City Foundation. Wilt u meer lezen? Klik hier om het boek (gratis) te bestellen.